Smagā autoavārijā zaudēto degunu vīrietim transplantē uz pieres

© Fox News

Ķīnā kāds 22 gadus vecs vīrietis pēc smagas auto avārijas guvis vairākas sejas traumas, tajā skaitā neatgriezeniski zaudējot ožu un daļu deguna. Taču ārsti nākuši klajā ar ideju, kā degunu atjaunot, tikai iesākumā ne tam paredzētajā vietā, bet gan uz pieres, raksta Fox News.

22 gadus vecais Ķīnas iedzīvotājs 2012. gadā cieta smagā auto avārijā, un tā prasījusi teju gadu, lai cietušais spētu atgūties. Avārijas rezultātā vīrietis guvis dažādas ķermeņa traumas, visvairāk cietusi seja.

Šajā gadījumā tika nolemts vīriem izveidot jaunu degunu, kas pagaidām atrastos uz pieres. Avārijā traumētais īstais deguns bija inficēts, infekcija bija bojājusi deguna skrimšļus tik tālu, ka uzreiz atjaunot degunu tā īstajā vietā nebija iespējama.

Pirmajā operācijā ārsti uz pacienta sejas augšējās daļas izvietoja speciālus paplašinātājus. Pēc tam ķirurgi implantēja pacienta pierē skrimsli, kuru pirms tam paņēma no vīrieša ribas, piešķirot vajadzīgo formu. Šādu manipulāciju rezultātā uz vīrieša pieres izauga jauns deguns

Kad jaunais, uz pieres esošais deguns pilnībā izveidosies, mediķi to implantēs deformētā "priekšteča" īstajā vietā.

Svarīgākais