Teju puse amerikāņu nav apmierināti ar Obamas ārpolitiku

Gandrīz puse jeb 49% amerikāņu nav apmierināti ar ASV prezidenta Baraka Obamas īstenoto ārpolitiku, liecina jaunākā sabiedriskās domas aptauja, ko veicis laikraksts "The New York Times" un telekanāls "CBS News".

Šobrīd ar ASV prezidenta izraudzīto ārpolitikas kursu nav apmierināti 49% respondentu, kas ir par desmit procentpunktiem vairāk nekā jūnija sākumā. Obamas veikumu šajā jomā atzinīgi šobrīd novērtē 40% amerikāņu.

Turklāt neapmierinātība ar ASV prezidenta īstenoto ārpolitiku pieaugusi gan demokrātu un republikāņu vēlētāju vidū, gan arī starp neatkarīgajiem vēlētājiem.

Ar Obamas nostāju Sīrijas krīzes jautājumā nav apmierināti 52% respondentu, bet attiecībās ar Irānu Baltā nama saimnieka stratēģiju par pareizu uzskata 39% amerikāņu, bet pretējās domās ir 44%.

Tomēr vairums amerikāņu šaubās, vai izdosies uzlabot attiecības ar Islāma Republiku. Tikai mazāk nekā katrs ceturtais amerikānis uzskata, ka attiecības ar Irānu tuvāko gadu laikā uzlabosies, trešdaļa prognozē, ka attiecības pasliktināsies, bet četri no desmit respondentiem domā, ka tās būtiski nemainīsies.

Tikmēr attiecībā uz Sīriju 82% respondentu atbalsta Vašingtonas un Maskavas panākto vienošanos par Sīrijas ķīmisko ieroču arsenāla iznīcināšanu. Vienlaikus vairums amerikāņu gan šaubās, ka Sīrijas valdība turēs doto vārdu. Taču, pat ja Damaska nespēs izpildīt starptautiskās saistības, tas nebūtu pietiekams iemesls militārai rīcībai, norāda apjautātie amerikāņi. Proti, tikai 34% respondentu atbalstītu gaisa uzlidojumus pret Sīriju, ja tās režīms neatteiktos no ķīmiskajiem ieročiem, bet 57% amerikāņu uzskata, ka Savienotajām Valstīm vispār nevajadzētu uzbrukt Sīrijai. Uzlidojumus Sīrijai neatkarīgi no Damaskas rīcības ķīmisko ieroču iznīcināšanā atbalsta vien 5%.

68% amerikāņu ir pārliecināti, ka ASV nav pienākuma iestāties konfliktā Sīrijā. 64% norāda, ka Obamas administrācija nav saprotami izskaidrojusi ASV mērķus Sīrijā.

Aptauja veikta no 19. līdz 23.septembrim, un tajā telefoniski apjautāti 1014 amerikāņi. Aptaujas kļūdas robeža ir trīs procentpunkti.

Svarīgākais