Ministre: Starp uzbrucējiem Nairobi lielveikalā bija arī ASV un Lielbritānijas pilsoņi

Starp islāmistu uzbrucējiem, kuri sagrāba Nairobi lielveikalu un nogalināja vairāk nekā 60 cilvēkus, bija arī ASV un Lielbritānijas pilsoņi, pirmdien pavēstīja Kenijas ārlietu ministre Amina Muhameda.

Jautāta par izskanējušajām ziņām, ka slaktiņa pastrādāšanā bijuši iesaistīti arī amerikāņi un briti, ministre atbildēja apstiprinoši.

"Mūsu rīcībā esošā informācija liecina par diviem vai trim amerikāņiem, un, man šķiet, es dzirdēju arī par vienu britu," sacīja Muhameda, piebilstot, ka uzbrukumā bijusi iesaistīta kāda sieviete no Lielbritānijas.

"Un viņa, manuprāt, to darījusi arī daudzas reizes iepriekš," skaidroja Kenijas ārlietu ministre. "Amerikāņi saskaņā ar mūsu rīcībā esošo informāciju ir jauni vīrieši vecumā ap 18 vai 19 gadiem."

Uzbrukumā iesaistītie amerikāņi bijuši somāļu vai arābu izcelsmes, taču dzīvojuši ASV, norādīja ministre.

Tikmēr Iekšlietu ministrija naktī uz otrdienu paziņojusi, ka Kenijas armija pārņēmusi savā kontrolē islāmistu sagrābto Nairobi lielveikalu, un visi teroristu sagūstītie ķīlnieki, domājams, ir atbrīvoti. Kā aģentūrai AFP naktī uz otrdienu pavēstīja valdības pārstāvis, trīs dienas ilgušais slaktiņš, kura laikā tirdzniecības centrā "Westgate" teroristi nogalināja 62 pircējus un veikalu darbiniekus, un tam sekojošā ķīlnieku krīze drīzumā tikšot pasludināta par atrisinātu.

Valdības pārstāvis piebilda, ka īpašo uzdevumu vienības, kas pārmeklē veikalu, vairs nesastopas ne ar kādu pretestību.

Taču, kā otrdien ziņo kāds aculiecinieks, islāmistu sagrābtajā lielveikalā atkal dzirdama spēcīga apšaude.

Svarīgākais