Dziedātāja Selēna Gomesa atceļ koncertus Krievijā

Amerikāņu popdziedātājai Selēnai Gomesai nācies atcelt divus koncertus Krievijā jauno vīzu noteikumu dēļ, kas, pēc daudzu domām, ieviesti, lai valstī varētu neielaist ārzemju izpildītājus, kuri aizstāv geju tiesības.

Koncertu rīkotāji sacīja, ka Gomesa atcēlusi Sanktpēterburgā un Maskavā plānotās uzstāšanās tāpēc, ka laikus nevarēja iegūt vīzu.

Pie kavēšanās viņi vainoja jaunos noteikumus, kas tika ierosināti pēc popdīvu Madonnas un "Lady Gaga" koncertiem Krievijā, kuros viņas pauda atbalstu homoseksuāļiem, kā arī rokgrupas "Bloodhound Gang" uzstāšanās Ukrainā, kurā viens no dalībniekiem iebāza biksēs Krievijas karogu.

"Šī situācija radusies Madonnas, "Lady Gaga" un "Bloodhound Gang" skandālu rezultātā. Pēc tiem Krievijas valdība mainīja vīzu izdošanas procedūru ārzemju mūzikas un mākslas grupām," paziņoja kompānija "Russian Entertainment Academy".

21 gadu vecās Gomesas pārstāvis apliecināja, ka abi koncerti nenotiks, taču no sīkākiem komentāriem atteicās.

Gomesa līdz šim nav publiski izteikusies par homoseksuāļu tiesībām, taču vietnē "Change.org" ierosinātā petīcijā fani viņu aicina nosodīt likumu, kas aizliedz "geju propagandu". Patlaban savākti vairāk nekā 15 000 parakstu.

Krievijas aģentūra "RIA Novosti" vēsta, ka ārzemju mākslinieki vairs nevar iegūt vīzas vienkārši pēc Kultūras ministrijas uzaicinājuma, ja viņi valstī ieradušies veikt komerciālas darbības.

Procedūra izmainīta pēc Sanktpēterburgas deputāta Vitālija Milonova ierosinājuma. Iepriekš viņš kritizējis Madonnu un "Lady Gaga", kā arī piedalījies kampaņās pret homoseksuālisma popularizēšanu.

Sanktpēterburgas likumdevēji šogad pieņēma asu nosodījumu izpelnījušos likumu par "homoseksuālisma propagandas" aizliegšanu nepilngadīgo vidū.

Cilvēktiesību aizstāvji to uzskata par diskriminējošu, un tā dēļ izskanējuši aicinājumi boikotēt Ziemas Olimpiskās spēles, kas nākamā gada februārī norisināsies Sočos. Amerikāņu dziedātāja Šēra jau atteikusies uzstāties olimpiādē, piebilstot, ka pieņemt tādu lēmumu esot bijis ļoti viegli.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien aizstāvēja likumu, sakot: "Jāciena jebkuras minoritātes tiesība būt atšķirīgam, taču vairākuma tiesības nav apšaubāmas."