Kenijā turpinās ķīlnieku krīze Nairobi lielveikalā

Kenijas galvaspilsētā Nairobi svētdien jau otro dienu turpinās ķīlnieku krīze, kurā Somālijas islāmistu grupējuma "Shebab" kaujinieki lielveikalā sagrābuši gūstā nezināmu skaitu cilvēku.

Kā ziņots, grupa bruņotu vīru sestdien Nairobi uzbruka bagāto kenijiešu un ārzemnieku iecienītajam tirdzniecības centram "Westgate", nogalinot vismaz 59 cilvēkus, bet vēl aptuveni 200 ievainojot.

Atbildību par uzbrukumu uzņēmās "Shebab", paziņojot, ka tā bijusi atriebība par Kenijas iejaukšanos Somālijas pilsoņkarā.

Uzbrukuma brīdī lielveikalā atradās aptuveni 1000 cilvēku.

Sarkanais Krusts ir griezies pie sabiedrības ar lūgumu ziedot asinis cietušajiem un varasiestādes aicinājušas iedzīvotājus netuvoties rajonam, kur atrodas lielveikals.

Kenijas drošības spēki ir aplenkuši lielveikala apkārtni un cenšas sagūstīt vai likvidēt atlikušos uzbrucējus, ziņoja drošības spēku amatpersonas.

Mediji vētīja, ka notikumu vietā redzētas arī Izraēlas, ASV un Lielbritānijas drošības dienestu amatpersonas.

Kenijas Iekšlietu ministrijas sniegtā informācija liecina, ka lielveikala ēkas augšējie stāvi ir nodrošināti, un uzbrucēji atrodas apakšējā stāvā vai pagrabā.

Kenijas prezidents Uhuru Kenjata sestdien televīzijas uzrunā tautai paziņoja, ka pats personīgi zaudējis ģimenes locekļus uzbrukumā tirdzniecības centram "Westgate" un solīja notvert un sodīt vainīgos.

Uzbrukums "Westgate" ir lielākais, kāds noticis Nairobi kopš starptautiskās teroristiskās organizācijas "Al-Qaeda" sarīkotā uzbrukuma ASV vēstniecībai 1998.gadā. Toreiz dzīvību zaudēja vairāk nekā 200 cilvēku.

Kenijas armijas pārstāvis informēja, ka precīzs ķīlnieku skaits nav zināms, bet drošības spēki cerot atrisināt šo krīzi jau šodien.

Ziņu aģentūras AFP žurnālists no notikumu vietas ziņoja, ka dzirdams šāvienu troksnis un no lielveikala iznesti divi ievainoti karavīri.

Parīze apstiprinājusi, ka uzbrukumā nogalināti divi Francijas pilsoņi, un arī Kanāda paziņojusi, ka miruši divi pilsoņi, tostarp diplomāts.

Uzbrukumā nogalināta arī viena Ķīnas pilsone, bet viņas bērns ticis ievainots, apstiprinājusi Ķīna.

Savienotās Valstis paziņojušas, ka ASV pilsoņi ir ievainoto vidū, bet Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs norādījis, ka uzbrukuma brīdī lielveikalā atradušies arī britu pilsoņi.

ANO Drošības padome jau nosodījusi šo uzbrukumu, un līdzīgi rīkojušās arī ASV, Francija un citas valstis.

Svarīgākais