ANO ķīmisko ieroču eksperti vēlreiz dosies uz Sīriju

ANO ķīmisko ieroču inspektori drīzumā atgriezīsies Sīrijā, lai izmeklētu apsūdzības par ķīmisko ieroču izmantošanu, kas izvirzītas valdībai un opozīcijai, trešdien sacīja inspektoru komandas vadītājs Oke Selstrems.

"Jā, mēs atgriezīsimies Sīrijā. Mūsu plānošana vēl nav pabeigta, tāpēc es nevaru pateikt, kad mēs dosimies, bet tas būs drīz," sacīja vecākais ANO inspektors.

Viņa komanda, kas pagājušajā mēnesī apmeklēja Sīriju, ziņojumā 16.septembrī apliecināja, ka Sīrijas pilsoņkara gaitā lielā apjomā pielietoti aizliegtie ķīmiskie ieroči.

Ir skaidri pierādījumi, ka 21.augustā Gutā, Damaskas pievārtē, zarīna gāzes uzbrukumā nogalināti simtiem cilvēku, teikts ziņojumā.

"Ziņojums, kas tika sniegts, ir starpposma ziņojums," sacīja Selstrems. "Ģenerālsekretāram vēl kopš marta ir iesniegtas citas apsūdzības pret abām pusēm."

Apsūdzībās minēti 13 vai 14 gadījumi, kas "ir jāizmeklē", viņš piebilda.

Inspektoru ziņojumā nav teikts, kura no pusēm 21.augsta uzbrukumā pielietojusi ķīmiskos ieročus.

Nākamās vizītes laikā inspektori nenodarbosies ar jautājumu par to, kas šajā uzbrukumā ir vainojams.

"Tas nav mūsu uzdevums," sacīja Selstrems.

Sīrijas nemiernieki un to Rietumu sabiedrotie uzreiz pēc 21.augusta notikumiem ķīmisko ieroču pielietošanā apsūdzēja Damaskas valdību.

Savukārt valdība skaidroja, ka ķīmiskos ieročus pielietojuši paši nemiernieki, lai, uzbrukumā melīgi apsūdzot valdību, panāktu rietumvalstu iesaistīšanos karā. Opozicionāri arī centušies nepieļaut, ka ANO inspektori, kas tobrīd jau bija Sīrijā, izmeklē agrāk notikušos incidentus, piemēram, 19.martā Han al Asalā, Alepo provincē, kur ķīmiskos ieročus pielietojuši opozicionāri.

ASV, Lielbritānija un Francija jau paziņojušas, ka ANO ekspertu ziņojums apstiprina, ka 21.augusta uzbrukumā vainojams Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms.

Oficiālā Damaska šādu interpretāciju noraida.

Sīrijas nemiernieku arsenālā ir "zeme-zeme" raķetes un zarīna gāze, otrdien sacīja augsta ranga Sīrijas drošības spēku amatpersona.

Viņš skaidroja, ka nemiernieki paši ražo "zeme-zeme" raķetes, kuras, ļoti iespējams, izmantojuši zarīna gāzes palaišanai.

"Protams, nemiernieki zina, kā pielādēt raķetes ar zarīnu. Viņus ir apmācījuši ASV, Francijas un britu slepenie dienesti, kas aktīvi darbojas uz vietas," norādīja amatpersona.

Svarīgākais