Kairā pulcējušies tūkstošiem Mursi atbalstītāju

Piektdien Ēģiptes galvaspilsētā Kairā pulcējušies tūkstošiem gāztā prezidenta Muhameda Mursi atbalstītāju, bet citviet Ēģiptē pieredzētas Mursi atbalstītāju un pretinieku sadursmes.

Mītiņi notiek nepilnu mēnesi pēc 14.augustā pieredzētās drošības spēku vēršanās pret divām Mursi atbalstītāju apmetnēm Kairā, kuras rezultātā izraisījās sadursmes, kas prasīja simtiem cilvēku dzīvību.

"Vai nu mēs atgūstam viņu tiesības, vai arī mirstam kā viņi," piektdien skandēja demonstranti, pieminot sadursmēs bojāgājušos.

Demonstranti devās gājienā uz vienu no laukumiem, kur augustā tika likvidēta Mursi atbalstītāju apmetne, taču, kā ziņo aģentūras AFP korespondents, karavīri ar dzeloņdrāšu žogu bloķējuši ielas, kas ved uz laukumu. Sardzē stāv karavīri ar vairogiem.

Arī citviet Ēģiptē uz mītiņiem pulcējušies bijušā prezidenta atbalstītāji.

Valsts mediji un avoti drošības dienestā informē, ka protestētāju sadursmēs ar Mursi pretiniekiem Ēģiptes pilsētās Tantā un Mahallā policija likusi lietā asaru gāzi.

Par abu naidīgo pušu sadursmēm ziņas saņemtas arī no Aleksandrijas.

Mursi - pirmais Ēģiptes demokrātiskās vēlēšanās ievēlētais prezidents - tika gāzts 3.jūlijā armijas apvērsumā.

Jaunās armijas ieceltās varasiestādes arestējušas jau vairāk nekā 2000 islāmistu atbalstītāju.

Ēģiptes pagaidu prezidents Adli Mansurs ceturtdien par diviem mēnešiem pagarināja valstī izsludināto ārkārtas stāvokli.

Pagaidu valdība 14.augustā visā Ēģiptē uz mēnesi izsludināja ārkārtas stāvokli, bet galvaspilsētā Kairā un 11 provincēs - komandanta stundu.

Asinspirtī, kas Kairā izraisījās 14.augustā, kad policija, liekot lietā šaujamieročus, likvidēja Mursi atbalstītāju protesta nometnes, tika nogalināti simtiem cilvēku.

Lēmums pagarināt ārkārtas stāvokli pieņemts, ņemot vērā "attīstību un drošības situāciju valstī", paziņoja Mansura preses pārstāvis.