Spānijā par mētāšanos ar tomātiem šogad bija jāmaksā

© Scanpix

Neraugoties uz pirmoreiz vēsturē ieviesto dalības maksu, aptuveni 20000 cilvēku Spānijas pilsētiņā Bunjolā pulcējušies uz gadskārtējo festivālu «La Tomatina» un no sirds pamētājušies ar tomātiem un izvārtījušies šajos dārzeņos.

Aptuveni stundu ilgās jezgas laikā izniekotas 130 tonnas tomātu.

Festivāls Bunjolā, kas atrodas netālu no Valensijas, notiek jau kopš pagājušā gadsimta četrdesmitajiem gadiem, bet šoreiz pirmo reizi tajā bija noteikta dalības maksa. Pašas lētākās biļetes maksājušas 10eiro, bet par tiesībām atrasties ar tomātiem piekrauto automašīnu kravas kastē un nesodīti apmētāt pūli nācies šķirties no 750eiro.

Bunjolas mērs Hoakins Masmano Palmers stāstījis, ka šāds lēmums ir pieņemts divu iemeslu dēļ. «Pirmkārt, beidzamajos gados uz festivālu sāka pulcēties aizvien lielāki un lielāki ļaužu pūļi, un mums bija sarežģīti garantēt drošību. Ierobežota biļešu skaita izplatīšana ļāva šo problēmu atrisināt. Bet, otrkārt, ko tur slēpt, sava loma ir arī finansiālajam aspektam. Festivāla organizēšana izmaksā ap 140000eiro, kas, ņemot vērā pilsētas 4,1miljonu eiro lielo parādu, ir daudz. Biļešu un atribūtikas tirdzniecība ļāvusi mums vismaz nedaudz nopelnīt,» viņš sacījis. Jāpiebilst, ka pilsētnieku vidū 5000biļešu tika izplatītas bez maksas.

Jaunā kārtība nozīmē, ka tūristiem no dažādām pasaules malām, kuri vēlas apmeklēt «La Tomatina», tagad lēmums jāpieņem un biļetes jāiegādājas laikus. Piemēram, šogad jau divas nedēļas pirms festivāla biļešu tirdzniecībā vairs nebija. Interesanti, ka lielāko interesi par «La Tomatina» izrādījuši austrālieši, kas iegādājušies 19,2% biļešu. Viņiem seko japāņi(17,9%), briti(11,2%), citu Spānijas reģionu iedzīvotāji(7,8%) un amerikāņi(7,5%).