Aicina ANO rezolūcijā iekļaut ķīmisko ieroču un pretspēku ierobežošanas programmas Sīrijas jautājumā

Lielbritānija atbalstītu "ticamu" ANO Drošības padomes rezolūciju Sīrijas ķīmisko ieroču programmas jautājumā, taču tajā būtu jāiekļauj arī atruna par iespējamo spēka pielietošanu pret Sīriju, otrdien paziņoja Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs.

"Noteikti būtu nepieciešama septiņu sadaļu rezolūcija, lai tai būtu kāda nozīme un ticamība šajā jautājumā," skaidroja Heigs.

Viņš otrdien plāno sazvanīties ar savu franču kolēģi Lorānu Fabiusu, lai apspriestu rezolūciju, kuru otrdien Parīze plāno iesniegt padomē.

Tajā Sīrijas režīmam tiktu pieprasīts pilnībā atklāt ķīmisko ieroču programmas apmēru un nekavējoties nodot šo arsenālu starptautiskā uzraudzībā, un pēcāk iznīcināt to.

Kā skaidroja Lielbritānijas ārlietu ministrs, joprojām neatbildēts ir jautājums, cik ilgā laikā Sīrijai būtu jānodod kontrole pār ķīmisko ieroču arsenālu un kas pārņemtu kontroli.

"Protams, mums jāatceras, ka vēl tikai vakar [Sīrijas prezidents Bašars al] Asads noliedza ķīmisko ieroču krājumu eksistenci, tā nav jauna ideja - nodot ķīmiskos ieročus starptautiskā kontrolē -, un šis režīms pastāvīgi nav spējis darbos pildīt savus solījumus," uzsvēra Heigs. "Tādēļ mums jāpārliecinās, ka tas nav tikai līdzeklis, kā apmānīt pārējo pasauli un izmantot šo laiku, lai apgrūtinātu starptautiskas vienošanās panākšanu šajos jautājumos."

Jau vēstīts, ka ASV valsts sekretārs Džons Kerijs pirmdien paziņoja, ka Sīrijas prezidents Bašars al Asads varētu novērst ASV uzbrukumu, ja nākamajā nedēļā atteiktos no saviem ķīmisko ieroču krājumiem.

Drīz pēc tam ar aicinājumu nodot ķīmisko ieroču krājumus starptautiskai pārraudzībai pie Sīrijas vērsās Krievijas ārlietu ministrs Lavrovs.

ASV varētu atlikt militāro triecienu Sīrijai, ja Damaskas ķīmisko ieroču arsenāls tiks nodots starptautiskai kontrolei, pirmdien sacīja Savienoto Valstu prezidents Baraks Obama.

Atbildot uz telekanāla ABC žurnālistes jautājumu, vai plāns par uzbrukumu Sīrijai tiks atlikts, ja Sīrijas prezidents Asads nodos kontroli pār ķīmiskajiem ieročiem starptautiskajai uzraudzībai, Obama atbildēja: "Noteikti. Ja tas patiesībā notiks."

Krievijas plāns, kas paredz vienošanās panākšanu par Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu, tādējādi apturot ASV uzbrukumu Sīrijai, varētu būt "nopietns izrāviens", sacīja Obama.

Tostarp ASV Senātā atlikts trešdien paredzētais balsojums par atļauju militāra uzbrukuma sākšanai pret Sīriju.ASV centīsies noskaidrot, cik nopietni Sīrija ir apņēmusies atteikties no ķīmisko ieroču arsenāla, taču Savienotās Valstis joprojām centīsies panākt atbalstu iespējamajam militārajam uzbrukumam pret Sīriju, otrdien pavēstīja Baltais nams.

Tikmēr ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels otrdien paziņoja, ka ASV militārās rīcības draudi joprojām ir spēkā, lai diplomātiskie centieni pārņemt kontroli pār Sīrijas ķīmisko ieroču arsenālu būtu sekmīgi.

Savukārt ASV valsts sekretārs Džons Kerijs paziņoja, ka Vašingtona pārāk ilgi negaidīs, iekams Sīrija nolems atteikties no kontroles pār ķīmiskajiem ieročiem.

Sīrijas ķīmisko ieroču arsenāla nodošana starptautiskā uzraudzībā būtu "ideāls veids," kā panākt, ka Damaskas režīmam nav piekļuves ķīmiskajiem ieročiem, taču tas varētu izrādīties "pārlieku sarežģīti," brīdināja Kerijs.

 Sīrija jau piekritusi Krievijas ierosinājumam par ķīmiskajiem ieročiem.

Svarīgākais