Grieķijā iespējamās atlaišanas izsauc skolotāju streiku

Grieķijas skolotāji, sākot no nākamās pirmdienas, rīkos piecu dienu streikus, lai protestētu pret darbinieku atlaišanu un pārcelšanu amatos, ko Atēnas apņēmušās īstenot, lai saņemtu kārtējo Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) aizdevumu.

Skolotāji par savu lēmumu streikot paziņoja pirmdien, kad skolās atsākās mācības pēc vasaras brīvlaika.

Izglītības ministrija plāno pārcelt uz pamatskolām vai administrāciju gandrīz 3500 skolotāju, kas pasniedz neprioritārus mācību priekšmetus, piemēram, svešvalodas, mākslu, mūziku, teātra mākslu un informācijas tehnoloģiju.

Skolotāju arodbiedrība OLME uzskata, ka valsts plānotā skolotāju pārcelšana būs milzīgs trieciens vidējai izglītībai, norādot, ka skolotāju darba slodze ir palielinājusies par divām stundām nedēļā, lai nosegtu radušos atšķirību.

Pret valdības politiku protestē arī Atēnu Universitāte. Augstskola uz nedēļu slēgusi savas durvis, jo plānotā darbinieku pārcelšana skars arī universitātes administratīvos darbiniekus.

"Universitāte nonākusi pilnīgā strupceļā, tā nespēs darboties," žurnālistiem norādīja augstskolas rektors.

Lai saņemtu kārtējo starptautisko aizdevumu, Grieķija ir piekritusi pārstrukturēt savu civildienestu, tostarp līdz septembrim iesaistīt pārcelšanas shēmā 12 5000 civildienesta ierēdņu.

Civildienesta ierēdņiem ir jāatrod jauni amati vai arī jāpieņem valdības piedāvātās vietas, bet kamēr tās tiek atrastas, astoņus mēnešus jāiztiek ar samazinātu algu. Pretējā gadījumā viņiem var nākties darbu civildienestā zaudēt.

Līdz jūlija beigām valdība jau bija pārcēlusi amatos aptuveni 4000 civildienesta ierēdņu, galvenokārt mācībspēku.

Kopumā Grieķija līdz gada beigām apņēmusies pārcelt amatos 25 000 civildienesta ierēdņu un likvidēt 4000 ierēdņu vietu.