Kerijs: Asads var novērst militāru uzbrukumu Sīrijai, atsakoties no ķīmiskajiem ieročiem

Sīrijas prezidents Bašars al Asads varētu novērst ASV vadītu uzbrukumu, ja nākamajā nedēļā atteiktos no saviem ķīmisko ieroču krājumiem, pirmdien paziņojis ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

Tiesa, Kerijs piebilda, ka uz šādu pavērsienu necer.

Preses konferencē Londonā žurnālisti Kerijam jautāja, vai ir kas tāds, ko Sīrijas valdība varētu darīt vai piedāvāt, lai novērstu militāru uzbrukumu.

"Protams, viņš varētu nākamajā nedēļā nodot visus savus ķīmiskos ieročus starptautiskajai sabiedrībai - nodot tos visus bez kavēšanās un atļaut pilnīgu to uzskaitīšanu," atbildēja Kerijs, tiesa, uzreiz piebilstot, ka Asads to nedarīs.

Kā ziņots, 21.augustā uzbrukumā, kas notika Damaskas pievārtē, domājams, tika izmantoti ķīmiskie ieroči. Uzbrukumā dzīvību zaudēja vairāki simti cilvēku. Nemiernieki, kā arī dažas Rietumu un arābu valstis ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz Sīrijas valdību, bet oficiālā Damaska, Krievija un Ķīna - pašus nemierniekus.

Daudzas Rietumu un attīstības valstis pret nemiernieku apsūdzībām izturas piesardzīgi un aicina sagaidīt ANO inspektoru ziņojumu šajā lietā. Taču ASV un Francija pēc 21.augusta notikumiem aktīvi aģitē par militāras intervences uzsākšanu Sīrijā. Sākotnēji šo ieceri atbalstīja arī Lielbritānijas valdība, tomēr parlaments augusta nogalē nobalsoja pret valsts līdzdalību karā pret Sīriju.

Svarīgākais