Vācija un CIP sadarbojās islāmistu datubāzes viedošanā

Vācijas izlūkdienesti gadiem ilgi sadarbojušies ar ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldi (CIP), veidojot aizdomās turamo Vācijas džihādistu un to atbalstītāju datubāzi, svētdien vēsta žurnāls "Der Spiegel".

Datubāzes veidošana bijusi zināma ar kodēto nosaukumu "Projekts 6" jeb "P6". Tajā Vācijas Federālais izlūkdienests (BND) un citas izlūkošanas aģentūras kopā ar CIP apkopojušas datus par Vācijas islāmistiem un aizdomās turamajiem teroristiem, kā arī novērojušas aizdomās turamos nemierniekus, ziņo žurnāls, gan neatklājot šīs informācijas avotus.

ASV un Vācijas izlūkdienesti 2005.gadā kopīgi īrējuši telpas Neisā, bet pēcāk darbība pārcelta uz Ķelni.

BND apstiprinājis šādas datubāzes eksistenci, taču norādījis, ka sadarbība beigusies 2010.gadā.

Kā liecina žurnāla rīcībā nonākusī informācija, datubāzē iekļauts arī Vācijas žurnālista Štefana Buhena vārds, dzimšanas datums un pases numurs. Buhens datubāzē iekļauts pēc tam, kad viņš bija sazinājies ar kādu islāmistu sludinātāju Jemenā, kā arī vairākkārt apmeklējis Afganistānu.

Vācijā 22.septembrī notiks Bundestāga vēlēšanas, un jautājums par ASV izlūkdienestu plašajām darbībā Vācijā, kā arī Vācijas izlūkdienestu sadarbība pirms vēlēšanām izraisījusi plašu neapmierinātību.

Analītiķi gan nav vienisprātis, vai sabiedrības neapmierinātība vēlēšanās varētu mazināt pašreizējās kancleres Angelas Merkeles partijas izredzes uz pārliecinošu uzvaru.