Lielbritānija: Ķīmisko ieroču izmantošana ir plašāks jautājums nekā Sīrijas konflikts

Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs svētdien mudināja nelokāmi reaģēt uz ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijā, norādot, ka ķīmisko ieroču jautājums ir būtu jāskata plašākā kontekstā.

Lai gan Lielbritānijas parlaments noraidījis iesaistīšanos militārajā operācijā Sīrijā, Heigs izteica atbalstu gaidāmajiem ASV spēku vadītajiem gaisa uzlidojumiem, kuru mērķis ir nepieļaut, ka Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms atkārtoti uzbrukumos izmantotu ķīmiskos ieročus.

Svētdien Londonā ieradīsies ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, kuram paredzēta tikšanās ar Heigu.

"Es nešaubīgi uzskatu, ka pasaulei ir jāiestājas pret ķīmisko ieroču izmantošanu. Nekā nedarīšanas riski, manuprāt, ir lielāki par darīšanas riskiem," raidsabiedrības BBC telekanālam skaidroja ministrs. "Šis ir jautājums par ķīmiskajiem ieročiem, kas ir plašāks jautājums nekā Sīrija."

Heigs arīdzan uzsvēra, ka 21.gadsimtā nedrīkst pieļaut ķīmisko ieroču izmantošanas izplatību.

Jau ziņots, ka 21.augustā uzbrukumā, kas notika Damaskas pievārtē, domājams, tika izmantoti ķīmiskie ieroči. Uzbrukumā dzīvību zaudēja vairāki simti cilvēku.

Nemiernieki, kā arī dažas Rietumu un arābu valstis ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz Sīrijas valdību, bet oficiālā Damaska, Krievija un Ķīna - pašus nemierniekus.

Daudzas Rietumu un attīstības valstis pret nemiernieku apsūdzībām izturas piesardzīgi un aicina sagaidīt ANO inspektoru ziņojumu šajā lietā.

Taču ASV un Francija pēc 21.augusta notikumiem aktīvi aģitē par militāras intervences uzsākšanu Sīrijā. Sākotnēji šo ieceri atbalstīja arī Lielbritānijas valdība, tomēr parlaments tur nobalsoja pret valsts līdzdalību karā pret Sīriju.

Tomēr Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons paziņojis, ka Londonai ir jauni pierādījumi par ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijā.

Heigs svētdien uzsvēra, ka Lielbritānijas parlamentā nav gaidāms jauns balsojums Sīrijas konflikta jautājumā, "ja vien apstākļi dramatiski nemainīsies.

Kā liecina sabiedriskās domas aptauja, ceturtā daļa britu atbalsta ASV raķešu uzbrukumus pret Sīrijas režīmu, pat, ja britu spēki operācijā neiesaistās. Tikmēr 73% britu iebilst pret ASV militāro operāciju Sīrijā bez ANO atbalsta.

Svarīgākais