ASV televīzijas pārraida video ar Sīrijas ķīmisko ieroču uzbrukuma upuriem

Vairāki ASV televīzijas kanāli sestdien pārraidījuši vairākus video, kuros redzami Sīrijas ķīmisko ieroču uzbrukuma upuri. Šie videomateriāli demonstrēti arī ASV likumdevējiem, vēsta ārzemju mediji.

Kā ziņoja CNN, 13 videomateriāli ceturtdien demonstrēti ASV Senāta Izlūkdienesta komitejai ar norādi, ka tajos redzami 21.augusta Sīrijas ķīmisko ieroču uzbrukuma upuri.

Videoierakstos redzami vīrieši, kuriem no mutes nāk putas, kā arī krampju mocīti bērni.

Kādā citā videomateriālā redzamas vairāku desmitu sīriešu, tostarp bērnu, mirstīgās atliekas, bet vēl citā - kāds vīrietis rokās tur mirušu zēnu.

Izlūkdienestu pārstāvji senatoriem norādījuši, ka video atbilstība patiesībai tikusi apstiprināta.

CNN gan uzsver, ka telekanāls nevar apstiprināt materiālu autentiskumu, taču ir skaidri zināms, ka ASV administrācija šos materiālus demonstrējusi Kongresa politiķiem, cenšoties pārliecināt likumdevējus atbalstīt ierobežotus militārus triecienus Sīrijai.

Tikmēr Savienoto Valstu prezidents Baraks Obama drīzumā plāno pastiprināt centienus pārliecināt amerikāņus par militārā uzbrukuma nepieciešamību.

Pirmdien Baltā nama saimniekam paredzēta virkne interviju, bet otrdien Obama plāno uzstāties ar uzrunu.

Savukārt ASV valsts sekretārs Džons Kerijs un aizsardzības ministrs Čaks Heigels, kā arī citas augsta ranga administrācijas amatpersonas pirmdien tiksies ar Pārstāvju palātas politiķiem, savukārt trešdien šāda sanāksme tiks rīkota ar senatoriem.

Jau ziņots, ka 21.augustā uzbrukumā, kas notika Damaskas pievārtē, domājams, tika izmantoti ķīmiskie ieroči. Uzbrukumā dzīvību zaudēja vairāki simti cilvēku.

Nemiernieki, kā arī dažas Rietumu un arābu valstis ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz Sīrijas valdību, bet oficiālā Damaska, Krievija un Ķīna - pašus nemierniekus.

Daudzas Rietumu un attīstības valstis pret nemiernieku apsūdzībām izturas piesardzīgi un aicina sagaidīt ANO inspektoru ziņojumu šajā lietā.

Taču ASV un Francija pēc 21.augusta notikumiem aktīvi aģitē par militāras intervences uzsākšanu Sīrijā. Sākotnēji šo ieceri atbalstīja arī Lielbritānijas valdība, tomēr parlaments tur pagājušo ceturtdien nobalsoja pret valsts līdzdalību karā pret Sīriju.

Tomēr Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons paziņojis, ka Londonai ir jauni pierādījumi par ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijā.

Svarīgākais