Lietuvā nepieņem likumu par balsošanu internetā

Lietuvas Seims noraidījis iekšlietu ministra Raimunda Palaiša izstrādātos likumdošanas grozījumus, kas paredzēja iespēju vēlēšanās balsot elektroniski, un atdevis to atpakaļ pilnveidošanai.

Kā uzskata priekšlikuma oponenti, šāda balsošana palielinātu balsu pirkšanas iespējas.

Grozījumu projektā bija paredzēts, ka internetā varētu balsot visi vēlētāji, iepriekš apliecinot savu identitāti elektroniskajā telpā. Balsošanu Centrālās vēlēšanu komisijas interneta vietnē varētu sākt 144 stundas pirms vēlēšanu iecirkņu atvēršanas un beigt to 79 stundas pirms vēlēšanu iecirkņu atvēršanas.

Saskaņā ar šo projektu Centrālajai vēlēšanu komisijai kā šīs informācijas sistēmas pārvaldītājai jānodrošina vispārējas un vienlīdzīgas vēlēšanu tiesības un aizklātas balsošanas princips, kā arī valdības vai tās pilnvarotas institūcijas noteiktās prasības attiecībā uz elektroniskās informācijas drošību.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais