Francija aicina ES vienbalsīgi nosodīt Sīrijas režīmu par ķīmisko ieroču lietošanu

Francija vēlas, lai Eiropas Savienība (ES) vienbalsīgi nosodītu 21.augustā notikušo ķīmisko ieroču uzbrukumu Damaskas pievārtē un atzīst, ka to īstenoja Sīrijas režīms, piektdien paziņojis Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss.

Pirms došanās uz ES ārlietu ministru tikšanos Viļņā Fabiuss aģentūrai AFP paziņoja, ka ES būtu vismaz jāpanāk vienošanās, kas "nosoda ķīmisko ieroču izmantošanu un atzīmē, ka pierādījumi, kas mums doti, liecina, ka tas bija [Sīrijas prezidenta] Bašara al Asada režīms, kas stāv aiz slaktiņa".

21.augusta uzbrukumā dzīvību zaudēja vairāki simti cilvēku.

Nemiernieki, kā arī dažas Rietumu un arābu valstis ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz Sīrijas valdību, bet oficiālā Damaska, Krievija un Ķīna - pašus nemierniekus.

Daudzas Rietumu un attīstības valstis pret nemiernieku apsūdzībām izturas piesardzīgi un aicina sagaidīt ANO inspektoru ziņojumu šajā lietā.

Taču ASV un Francija pēc 21.augusta notikumiem aktīvi aģitē par militāras intervences uzsākšanu Sīrijā. Sākotnēji šo ieceri atbalstīja arī Lielbritānijas valdība, tomēr parlaments tur pagājušo ceturtdien nobalsoja pret valsts līdzdalību karā pret Sīriju.

Pasaulē

Krievijā sasniegts jauns kukuļdošanas rekords - bijušais Maskavas Tveras rajona komitejas izmeklēšanas nodaļas vadītājs Marats Tambijevs no hakeru grupējuma saņēmis kukuli 2718 bitkoinu apmērā, kura vērtība šodien būtu 156,33 miljoni eiro. Starp kukuļdevējiem ir Igaunijas pilsonis Kirils Samokutjajevs, raksta “postimees.ee”.

Svarīgākais