Ziemeļkorejieši zviedriem pašuvuši džinsa bikses tirgošanai

Rīt kādā modīgā Zviedrijas veikalā tirdzniecībā nonāks dizaineru darinātas džinsa bikses, kuru birkās lasāms — „Made in North Korea” jeb „Izgatavots Ziemeļkorejā”. Šis būs pirmais lielais komunistiskās valsts mēģinājums iekarot Rietumu modes pasauli.

Džinsa bikses tiks tirgotas ar zīmolu „Noko”, un maksās 215 dolārus gabalā. Stokholmas veikalā „PUB” tās būs atrodamas vienā plauktā ar „Guess” un „Levi’s” darinājumiem.

„Noko” dibinātāji aģentūrai Reuters stāstīja, ka vajadzējis gadu, lai iegūtu piekļuvi Ziemeļkorejas rūpnīcām. Traucēkļi bijuši ne tikai sliktie telekomunikāciju sakari, bet arī atšķirīgā pieeja uzņēmējdarbībai. „Ir politiska plaisa, garīga plaisa un ekonomiska plaisa,” stāsta Jakobs Astrēms, viens no trim zviedru reklāmistiem, kuri strādājuši pie šī projekta. „Kontakti ar šo valsti ir sarežģīti un tādi arī ir palikuši līdz šai dienai.”

Ideja par Ziemeļkorejā ražotām džinsam cēlusies no ziņkārības par šo valsti, kas ir Rietumu kritizēta par cilvēktiesību pārkāpumiem un kodolambīcijām un ir kļuvusi par vienu no nepieejamākajām valstīm pasaulē. „Mēs to darījām, lai nonāktu tuvāk valstij, ar ko grūti kontaktēties,” stāsta J. Astrēms.

Ziemeļkoreja, kas vairāk ir pazīstama ar izolēšanos, nevis modīgiem apģērbiem, reti kad savās robežās pieļauj kādu brīvdomības izpausmi un tai tikpat kā nav nekādu diplomātisku kontaktu ar Rietumvalstīm. Zviedrija ir viena no septiņām valstīm, kurās Ziemeļkorejai ir vēstniecība. Un tomēr sasniegt mērķi — dabūt 1100 pārus Ziemeļkorejā darinātu džinsa bikšu — tāpat bija visai grūti. E-pasti pazuda bez pēdām neatbildēti, saziņa pa telefonu — apgrūtināta.

Kādā epizodē ziemeļkorejieši viņiem bija prasījuši pie sevis aizvest cinka kausējamo krāsni, savukārt tirdzniecības pārstāvis viņiem bija lūdzis pagādāt pirātisku programmas Abobe Acrobat versiju, lai viņš varētu izlasīt e-pastus, ko zviedri tam sūtīja.

Piedāvājumu šūt džinsa bikses — pirmās, kas jelkad šajā valstī darinātas — lielākā tekstilražošanas rūpnīca noraidīja, bet zviedriem toties izdevās vienoties ar lielāko kalnrūpniecības uzņēmumu, kuram pieder arī neliela tekstilapstrādes rūpnīca. „Tā Ziemeļkorejā notiek itin bieži,” saka viens no „Noko” dibinātājiem Jakobs Olsons. „Uzņēmumi reti kad specializējas un tādēļ bieži vien darbojas vairākās sfērās, kas pilnīgi atšķiras viena no otras.”

Ekskluzīvās drānas ir nopērkamas Stokholmā un interneta vietnē NokoJeans.com, bet Phenjanā ar tām gan diez vai kāds staigās. Sociālistu ģērbšanās kods tādas bikses aizliedz vilkt.