ASV Kongresa līderi atbalsta Obamas plānus Sīrijas jautājumā

ASV Kongresa līderi atbalsta ASV prezidenta Baraka Obamas plānu militārai intervencei Sīrijā. Republikāņi no Pārstāvju palātas spīkers Džons Bēners un līderis Ēriks Kantors, kā arī demokrātu mazākuma līdere Nensija Pelosi atbalstījuši Obamas ideju par militāru operāciju Sīrijā, vēsta BBC news.

Otrdien,3. septembrī, ASV Savienoto Valstu prezidents Baraks Obama, uzrunājot abu Kongresā pārstāvēto lielo partiju līderus un nozīmīgāko drošības jomas komisiju vadību sacīja: "Sīrijas prezidents Bašars al Asads ir jāsauc pie atbildības par ķīmisko ieroču izmantošanu. Sīrijas prezidents Bašars al Asads ir pārkāpis būtiski svarīgas starptautisko tiesību normas." 

Ķīmisko ieroču izmantošana Sīrijas karā "rada nopietnus nacionālās drošības draudus Savienotajām Valstīm un šim reģionam.Un, izejot no tā, Asads un Sīrija ir jāsauc pie atbildības," sacīja Obama. 

Obama uzskata, ka "ierobežots un proporcionāls" trieciens, kas vājinātu Sīrijas prezidenta Bašara Asada karaspēka kaujas spēju ir nepieciešamā atbilde.

Viņš solīja īstenot stratēģiju, kas "pazeminās Asada potenciālu. Vienlaikus mums ir plašāka stratēģija, kas ļaus mums palielināt opozīcijas potenciālu".

Obama arī pauda pārliecību, ka viņš saņems drīzu Senāta un Pārstāvju palātas atbalstu šai intervencei, kā arī solīja, ka ASV atbalsts Sīrijas opozīcijai tiks palielināts.

Obamam arī tika uzdots jautājums, vai viņš ir gatavs sarunām par rezolūcijas nosacījumiem, kuru Baltais nams sestdien iesniedza Kongresam.

Daži Kongresa locekļi vēlas sašaurināt pilnvarojumu, lai garantētu, ka ASV līdzdalība Sīrijā nav ar "atvērtām beigām", kā arī saņemt Obamas garantijas, ka operācijas rezultātā netiks izmantots ASV sauszemes karaspēks.

Runājot ar žurnālistiem pēc sanāksmes Baltajā namā, Pārstāvju palātas spīkers republikānis Džons Bēners sacīja: "Es atbalstīšu prezidenta aicinājumu uz rīcību, es uzskatu, ka maniem kolēģiem ir jāatbalsta šis aicinājums uz rīcību."

"Uz šo ieroču pielietošanu ir jāatbild. Tikai Savienotajām Valstīm ir potenciāls un iespējas apturēt Asadu un brīdināt citus visā pasaulē, ka šāda veida uzvedība netiks pieciesta," sacīja Bēners.

Laikraksts "The Washington Post" vēsta, ka ASV likumdevēji jautājumā par uzbrukumu Sīrijai sagrupējušies četrās nometnēs.

Atbilstoši situācijai uz 1.septembri no 100 senatoriem 20 atbalsta uzbrukumu, 60 nav izlēmuši, 17 sliecas balsot pret, bet trīs stingri apņēmušies balsot pret.

Līdzīga situācija ir arī Pārstāvju palātā. Tur no kopskaitā 435 kongresmeņiem laikraksts noskaidrojis 209 deputātu nostāju.

Intervenci atbalsta 17 kongresmeņi, 92 nav izlēmuši, 65 sliecas balsot pret, bet 35 ir stingri apņēmušies balsot pret.

"Es joprojām esmu skeptisks par turpmāku ASV līdzdalību Sīrijas pilsoņkarā. Un joprojām esmu pret to, ka tiek apbruņoti nemiernieki, kas varbūt ir "Al Qaeda" sabiedrotie", laikraksts citē senatoru demokrātu Tomu Jūdālu.

"Vienpusēji ASV militāri soļi pret Sīrijas režīmu nepanāks neko, kas sekmētu amerikāņu intereses, bet pavisam noteikti uzkurinās ekstrēmistu grupējumus abās konflikta pusēs, kas ir nolēmuši izvērst asinsizliešanu aiz Sīrijas robežām," sacīja kongresmene demokrāte Betija Makoluma.

Kā liecina jaunākie aptauju dati - puse ASV iedzīvotāju uzskata, ka prezidentam Barakam Obamam nevajadzētu militāri iejaukties Sīrijā, reaģējot uz ķīmisko ieroču pielietošanu, ko atbilstoši Vašingtonas versijai veicis Damaskas režīms.

Tikai 42% respondentu atbalsta to, ka Obama īsteno militāru uzbrukumu Sīrijai, 50% ir pret to, bet 8% nav noteikta viedokļa, konstatēts telekanāla NBC aptaujā.

Vairāki simti cilvēku gāja bojā Damaskas pievārtē 21.augusta uzbrukumā, kurā, domājams, tika izmantoti ķīmiskie ieroči. Nemiernieki, kā arī dažas Rietumu un arābu valstis ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz valdību, bet oficiālā Damaska, Krievija un Ķīna - pašus nemierniekus.

Daudzas Rietumu un jaunattīstības valstis pret nemiernieku apsūdzībām izturas piesardzīgi un aicina sagaidīt ANO inspektoru ziņojumu šajā lietā.

Arī divi niknākie Obamas kritiķi - senatori  Makkeins un Grems jau izteikuši atbalstu intervencei Sīrijā.

Francijas prezidents Fransuā Olands otrdien paziņoja, ka ar nepacietību gaida ASV kongresa lēmumu Sīrijas jautājumā un paziņoja, ka Francija vienatnē neveiks nekādu karadarbību pret Asada režīmu.

"Eiropai arī šajā jautājumā ir jābūt vienotai. Tā arī tā rīkosies, katrs ar savu atbildību. Francija uzņemsies savējo."Kad notiek ķīmisks slaktiņš, kad pasaule par to ir informēta, kad tiek publiskotas liecības, kad ir zināma vainīgā puse, tad ir jābūt atbildei. Šī atbilde tiek sagaidīta no starptautiskās sabiedrības.Uz spēles ir likta globālā drošība," sacīja Olands, runājot preses konferencē, kurā piedalījās arī Vācijas prezidents Joahims Gauks.

Vairāki simti cilvēku gāja bojā Damaskas pievārtē 21.augusta uzbrukumā, kurā, domājams, tika izmantoti ķīmiskie ieroči. Nemiernieki, kā arī dažas Rietumu un arābu valstis ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz Sīrijas valdību, bet oficiālā Damaska, Krievija un Ķīna - pašus nemierniekus.

Daudzas Rietumu un jaunattīstības valstis pret nemiernieku apsūdzībām izturas piesardzīgi un aicina sagaidīt ANO inspektoru ziņojumu šajā lietā.

 ASV Kongress izskatīs Obamas iesniegto rezolūciju Sīrijas jautājumā 9. septembra sēdē.

 Sīrijas jautājums tiks apspriests arī šonedēļ gaidāmajā G- 20 līderu sanāksmē Sanktpēterburgā.

Pasaulē

Krievijā sasniegts jauns kukuļdošanas rekords - bijušais Maskavas Tveras rajona komitejas izmeklēšanas nodaļas vadītājs Marats Tambijevs no hakeru grupējuma saņēmis kukuli 2718 bitkoinu apmērā, kura vērtība šodien būtu 156,33 miljoni eiro. Starp kukuļdevējiem ir Igaunijas pilsonis Kirils Samokutjajevs, raksta “postimees.ee”.

Svarīgākais