Somālijas islāmisti uzbrūk prezidenta konvojam

Somālijas islāmistu grupējuma "Shebab" kaujinieki otrdien no slēpņa uzbrukuši prezidenta Hasana Šeiha Mohamuda konvojam, paziņojuši nemiernieki.

Somālijas valdība nav apstiprinājusi, ka šāds uzbrukums būtu noticis.

"Shebab" pārstāvis sakariem ar presi informēja, ka islāmistu kaujinieki apšaudījuši ar granātām un iznīcinājuši prezidenta konvoja transporta līdzekļus un uzbrukums joprojām turpinās.

Uzbrukums noticis netālu no ostas pilsētas Markas, kas atrodas aptuveni 100 kilometrus uz dienvidiem no Somālijas galvaspilsētas Mogadīšo.

Prezidents ārpus galvaspilsētas parasti pārvietojas bruņota konvoja pavadībā. Viņu aizsargā Āfrikas Savienības spēki, kas kopā ar valsts armiju Somālijā cīnās pret islāmistiem.

"Shebab" jau kopš 2007.gada cenšas gāzt Rietumu atbalstīto Somālijas pagaidu valdību, kura spējusi noturēties, tikai pateicoties Rietumu atbalstam un Āfrikas Savienības kontingenta aizsardzībai.

Valdībai, kas tika izveidota 2012.gada augustā, ir izdevies gūt zināmus panākumus Mogadīšo, bet ārpus galvaspilsētas tās ietekme ir niecīga.

Pēdējo mēnešu laikā valdības pozīcijas satricinājuši vairāki "Shebab" uzbrukumi, apsūdzības izvarošanā, kas celtas pret Somālijas armiju un Āfrikas Savienības karavīriem, un palīdzības organizāciju darbinieku aizbraukšana, ko izraisījusi pastiprinātā vardarbība un daudzie nolaupīšanas gadījumi.