Sīrijas bēgļu skaits pārsniedzis divus miljonus

Bēgot no konflikta savā valstī, Sīriju pametuši jau vairāk nekā divi miljoni cilvēku, otrdien paziņojis ANO augstā bēgļu lietu komisāra birojs (UNHCR).

2012.gada 3.septembrī UNHCR bija reģistrējusi tikai 230 671 Sīrijas bēgli, kas nozīmē, ka gada laikā bēgļu skaits ir desmitkāršojies.

Tikmēr pašā Sīrijā pārvietoto personu skaits pārsniedzis jau 4,25 miljonus.

Nemieri Sīrijā sākās 2011.gada martā un pakāpeniski ir pārauguši asiņainā pilsoņu karā. Tagad Sīriju ik dienas pamet vidēji 5000 cilvēku.

Sasummējot Sīrijā pārvietoto personu skaitu ar to sīriešu skaitu, kas devušies bēgļu gaitās uz ārvalstīm, UNHCR secinājusi, ka kopš konflikta sākuma savas mājas bijuši spiesti pamest aptuveni 6,2 miljoni sīriešu jeb trešā daļa no 20,8 miljoniem iedzīvotāju, kas pirms konflikta dzīvoja Sīrijā.

"Sīrija ir kļuvusi par lielu šī gadsimta traģēdiju," norādīja UNHCR augstais komisārs Antoniu Guterišs.

Vienīgais mierinājums, pēc viņa domām, ir kaimiņvalstu izrādītais cilvēcīgums, uzņemot un izglābjot tik daudzus bēgļus.

23.augustā par bēgļiem bija kļuvuši jau miljons Sīrijas bērnu, liecina UNHCR apkopotie dati.

Augusta beigās Libānā bija reģistrēti vai gaidīja reģistrāciju aptuveni 716 000 bēgļu no Sīrijas, Jordānijā - 515 000, Turcijā - 460 000, Irākā - 168 000 un Ēģiptē - 110 000.

Lielais bēgļu pieplūdums ir kļuvis par smagu slogu valstīm, kuras tos uzņem. Lai paātrinātu starptautisko atbalstu, UNHCR plāno trešdien Ženēvā tikties ar Irākas, Jordānijas, Libānas un Turcijas ministriem.

Svarīgākais