ANO inspektori atgriezīsies Sīrijā

ANO inspektori atgriezīsies Sīrijā, lai pabeigtu iespējamo ķīmisko ieroču pielietošanas gadījumu izmeklēšanu, pirmdien pavēstīja ANO pārstāvji,ziņo Interfakss.

"Mēs ļoti konkrēti paziņojām, ka ANO inspektoru komanda, kas izmeklē ķīmisko ieroču pielietošanu, atgriezīsies Sīrijā, lai pabeigtu radušos aizdomu izmeklēšanu. Mēs nerunājam par to, kad tas notiks un kāds būs misijas sastāvs," sacīja Nesirki.

Uz ANO pieaug spiediens sniegt savu slēdzienu par 21.augusta uzbrukumu Damaskas austrumu piepilsētām, kur, domājams, izmantoti ķīmiskie ieroči un gājis bojā daudz cilvēku.

Bans Gimuns vēl svētdien aicināja inspektorus pēc iespējas ātrāk sniegt ziņojumu par Sīriju.

13 ANO inspektori piektdien pabeidza darbu Sīrijā un agrā sestdienas rītā ar Vācijas valdības lidmašīnu nogādāti Roterdamā un sestdienas vakarā atgriezās Hāgā.

ANO ķīmisko ieroču uzbrukumu izmeklēšanas inspektori Sīrijā ieradās 18.augustā.

Atbilstoši sākotnējai iecerei inspektoriem vajadzēja izmeklēt apsūdzības par ķīmisko ieroču pielietošanu 19.martā Han al Asalā, Alepo provincē, kā arī apsūdzības par vēl diviem ķīmisko ieroču izmantošanas gadījumiem divās citās vietās.

Ar lūgumu, lai ANO izmeklē Han al Asalas incidentu, pie ANO ģenerālsekretāra Bana Gimuna vērsās Sīrijas valdība, kas par šo ķīmisko ieroču pielietošanas gadījumu apsūdzējusi nemierniekus.

Sīrijas valdība apgalvo, ka ķīmiskos ieročus Damaskas apkaimē 21.augustā ir pielietojuši paši nemiernieki, lai, uzbrukumā apsūdzot valdību, panāktu rietumvalstu iesaistīšanos karā.

ASV izlūkdienesta šonedēļ izplatītajā ziņojumā  savukārt norādīts, ka uzbrukums ar ķīmiskajiem ieročiem veikts Sīrijas valdības uzdevumā.

Pasaulē

Krievijā sasniegts jauns kukuļdošanas rekords - bijušais Maskavas Tveras rajona komitejas izmeklēšanas nodaļas vadītājs Marats Tambijevs no hakeru grupējuma saņēmis kukuli 2718 bitkoinu apmērā, kura vērtība šodien būtu 156,33 miljoni eiro. Starp kukuļdevējiem ir Igaunijas pilsonis Kirils Samokutjajevs, raksta “postimees.ee”.

Svarīgākais