Polijas ebreju organizācija apstrīd rituālās kaušanas aizliegumu

Polijas Ebreju reliģisko kopienu savienība (ZGWZ) vērsusies Konstitucionālajā tiesā, apstrīdot ebreju un musulmaņu reliģiskajām tradīcijām atbilstošas lopu kaušanas aizliegumu, vēsta Polijas Radio.

Kā teikts savienības izplatītajā paziņojumā, pašreiz Polijā radusies "divu likumu sadursme", proti, dzīvnieku aizsardzības likums ir pretrunā ar likumu par reliģiskajām minoritātēm un to tiesībām.

Šā gada jūlijā Polijas parlaments noraidīja valdības iesniegto likumprojektu par ebreju un musulmaņu reliģiskajām tradīcijām atbilstošas lopu kaušanas legalizēšanu.

Rituālo kaušanu pagājušā gada decembrī aizliedza Polijas Konstitucionālā tiesa, kas atzina, ka tā nav savienojama ar spēkā esošo dzīvnieku tiesību likumu.

"Pēc valdības iesniegtā dzīvnieku aizsardzības likuma grozījumu projekta noraidīšanas 12.jūlijā (..) kļuvusi neskaidra ebreju kopienas juridiskā situācija, jo kopienai cita starpā ir pienākums uzraudzīt košera pārtikas piegādi un rituālo kaušanu," norāda ZGWZ.

Ar līdzīgu prasību tiesā plāno vērsties arī Polijas Musulmaņu savienība.

Ap 80 Polijas uzņēmumu, kuri galvenokārt nodarbojas ar košera un halala produktu tirdzniecību ārvalstis, ar atsevišķu prasību vērsīsies pret valsti, pieprasot kompensēt zaudējumus, ko izraisījis noteiktais aizliegums.

Rituālā kaušana Polijā ir aizliegta kopš šī gada 1.janvāra, pamatojoties uz Konstitucionālās tiesas atzinumu, ka tā nav savienojama ar dzīvnieku tiesību aizsardzības likumu.

Ar 1997.gadā pieņemto likumu lopu kaušana bez iepriekšējas apdullināšanas, pamatojoties uz humāniem apsvērumiem, Polijā tika aizliegta, taču 2004.gadā rituālā kaušana tika atkal atļauta.

Gan jūdaistu, gan musulmaņu garīdznieki apgalvo, ka lopu apdullināšana pirms kaušanas esot pretrunā ar viņu reliģiju.

Polijā ebreju un musulmaņu kopienas veido tikai dažus desmitus tūkstošus no 38 miljonus lielā iedzīvotāja kopskaita.