Seši svarīgi fakti par Sīrijas krīzi

© Scanpix

6 Svarīgi jautājumi

1. Kāds ir tas cilvēks, kurš vēlas gāzt Sīrijas prezidentu Bašaru Asadu?

Sīrijas opozīcijas līderis Hadži Marea (32) – viņš var kļūt par nākamo Sīrijas līderi. Šobrīd viņa kā opozīcijas līdera rīcībā ir 12 tūkstošu vīru liela vienība, kas vēlas ieņemt Sīrijas galvaspilsētu Damasku. Kad sākās nemieri Sīrijā, Marea bija parasts tirgonis. Tad kopā ar četriem draugiem viņš nopirka Kalašņikova automātu un 15 patronas un nodibināja pats savu vienību. Tagad viņš komandē 12 tūkstošus nemiernieku, viņš ir piecreiz ticis ievainots. Viņš tiek vērtēts kā drosmīgs un gudrs stratēģis.

2. Kad sāksies ASV iebrukums Sīrijā?

Tas ir augstākās slepenības jautājums. Taču skaidrs ir tikai viens: uzbrukums nenotiks piektdien – musulmaņu svētajā dienā. Arī ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns ir izteicies, ka ANO ieroču inspektoriem ir vajadzīgas vēl četras dienas pierādījumu nostiprināšanai, ka Damaskas režīms tiešām lietojis ķīmiskos ieročus. Arī Lielbritānijas valdība ir apliecinājusi, ka nevēlas sākt karadarbību Sīrijā, kamēr nebūs ANO inspektoru ziņojuma. Tātad bombardēšana varētu sākties ne agrāk kā sestdien vai svētdien, bet iespējams – pat nākamnedēļ. Turklāt ANO Drošības padome joprojām nav panākusi vienošanos Sīrijas jautājumā.

3. Cik spēcīga ir Asada armija? Kāda loma ir Bašara Asada brālim Maheram?

Sīrijas prezidenta Bašara Asada (47) brālis Mahers (45) ir otra ietekmīgākā persona valstī pēc paša prezidenta. Viņš ir 4. tanku divīzijas komandieris (25 000 karavīru), un viņa pakļautībā atrodas arī speciālā Šabiha vienība (15 000 karavīru). Maheru uzskata par psihiski nelīdzsvarotu karstgalvi, kurš ģimenes strīda laikā sašāvis vēderā savu sievasbrāli un pats šāvis uz demonstrantiem. Daudzi režīma eksperti uzskata viņu par patieso valdītāju Sīrijā.

4. Vai prezidenta brālis izrunājās pa telefonu par ķīmisko uzbrukumu?

Iespējams, ka tieši Mahers vai kāda no viņa uzticamības personām ir devusi pavēli lietot ķīmiskos ieročus pret civiliedzīvotājiem. ASV specdienesti ir pārtvēruši šo telefonsarunu un izmanto kā svarīgu pierādījumu, lai pamatotu uzbrukuma nepieciešamību Asada režīmam.

5. Kāda gāze lietota ķīmiskajā uzbrukumā civiliedzīvotājiem Damaskā?

Tiek pieļauts, ka šī ir bijusi nervu paralītiskā gāze zarīns. Ārsti esot nodevuši ANO inspektoriem sarakstu ar 1466 upuriem, no kuriem 400 ir bērni un 300 sievietes.

6. Kā var militārs trieciens Sīrijai no ārvalstīm ietekmēt naftas un benzīna cenas pasaulē?

Eksperti lēš, ka tas paaugstinās naftas cenu uz 126 ASV dolāriem par barelu (šobrīd 116 ASV dolāru par barelu). Tas paaugstinātu benzīna cenu patērētājiem par 2 santīmiem par litru.

Pasaulē

Ja mēra augstumu virs vidējā jūras līmeņa, tad 8849 metrus augstais Everests, kas atrodas uz Tibetas un Nepālas robežas, noteikti ir pasaulē augstākais kalns, tomēr, ja mēra kalnu no tā pamatnes līdz virsotnei, 10 211 metrus augstais Mauna Kea, neaktīvs vulkāns Havaju salā, Everestu uzvar, raksta CNN.

Svarīgākais