Sīrija baida Eiropu ar ķīmisko uzbrukumu

Sīrijas ārlietu ministrijas pārstāvis Feisals Mikdads 28. augustā paziņojis, ka vairāki Sīrijas teroristiskie grupējumi tuvākā laikā pret Eiropas iedzīvotājiem varētu lietot ķīmiskos ieročus, vēsta Reuters.

Kā uzsver Makdads ASV, Francija un Lielbritānija sniedz atbalstu teroristiskajiem grupējumiem un tieši rietumvalstis vainojamas ķīmisko ieroču un zarīna gāzes pielietošanā."Tas ir nekavējoties jāpārtrauc", uzsver Mikdads.

Mikdads arī uzsvēris, ka Sīrijas valdība jau sniegusi ANO ekspertiem materiālus, kas apstiprina šos izteikumus.

"ASV, Anglija un Francija palīdz "šiem teroristiem" un viņi tuvākajā laikā var to izmantot pret Eiropas valstīm," norāda Makdads.

"Mēs atkārtojam, ka šie teroristu grupējumi ir pielietojuši ķīmiskos ieročus zarīna gāzi visās vietās, par kurām ticis ziņots un tas ir jāizbeidz," viņš sacīja.

Jau ziņots, ka ANO un Arābu līgas īpašais vēstnieks Sīrijā Lahdars Brahimi trešdien paziņoja, ka 21.augustā Damaskas pievārtē notikušajā uzbrukumā neapšaubāmi pielietota ķīmiska viela, kas nogalinājusi simtiem cilvēku. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka starptautisko militāro operāciju Sīrijā iespējams uzsākt vienīgi ar ANO Drošības padomes pilnvarojumu.

"Domāju, ka starptautiskās tiesības šajā jautājumā ir nepārprotamas. Starptautiskās tiesības nosaka, ka militārā operācija uzsākama pēc Drošības padomes lēmuma," žurnālistiem sacīja ANO vēstnieks.

Kā norāda Agence France-Presse, ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns norādījis, ka ekspertiem vajadzīgas vēl četras dienas, lai izdarītu pamatotus secinājums par 21. augusta notikumiem Damaskas priekšpilsētās.

Pieaugot spriedzei un draudiem Sīrijā, Izraēlā izsludināta daļēja armijas rezervistu mobilizācija, vēsta aģentūra AP.

Izraēla ir nobažījusies, ka iespējamā ASV trieciena gadījumā Sīrijai, arābu valsts varētu par to atriebties ar uzbrukumu ciešajai Amerikas sabiedrotajai Tuvo Austrumu reģionā. Izraēlieši pēdējās dienas stāv garās rindās, lai saņemtu valsts izsniegtās bezmaksas gāzmaskās.

Valdība ir izsludinājusi "ierobežotu" rezervistu mobilizāciju, lai pastiprinātu civilās aizsardzības pasākumus un pretgaisa aizsardzības vienības Izraēlas pierobežā, pavēstīja amatpersonas, precizējot, ka paredzēts mobilizēt "simtiem" karavīru.

28. augustā vakarā Ņujorkā notiks ANO Drošības padomes sēde, kurā tiks izskatīta ANO rezolūcija Sīrijas jautājumā.Kā teikts Lielbritānijas izstrādātajā rezolūcijas projektā "Pasaules sabiedrība nosoda Sīrijas valdību par ķīmisko ieroču pielietošanu un izmantos visas iespējas lai nekas līdzīgs nenotiktu."

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens trešdien paziņojis, ka no dažādiem avotiem saņemtā informācija liecina, ka par ķīmisko ieroču pielietošanu Sīrijā ir atbildīgi prezidenta Bašara al Asada spēki.

Pēc NATO dalībvalstu vēstnieku tikšanās Rasmusens uzsvēra, ka ķīmisko ieroču lietošana ir "nepieņemama un nevar palikt bez atbildes". Viņš gan tuvāk nepaskaidroja, kāda varētu būt NATO reakcija.

Jau ziņots, ka Sīrijas valdība šīs apsūdzības kategoriski noraida un ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz nemierniekus, kas šādi cenšas diskreditēt valdību.

Rietumvalstu uzbrukums Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēkiem gaidāms tuvākajās dienās, paziņojuši vārdā neminēti informācijas avoti, kas Stambulā piedalījušies diplomātu un Sīrijas Nacionālās koalīcijas sanāksmē.

Pasaulē

Kamēr ASV gatavojas spēcīgajai viesuļvētrai “Miltons”, brīdinājums tiek nosūtīts arī Eiropas iedzīvotājiem. Otrdien vētra "Kirk" sasniedza Eiropas Rietumus un sociālajos tīklos ir nonākuši attēli no Spānijas, kur vētra jau sākusi plosīties, vēsta tv3.lt.