Rietumvalstis brīdina Sīriju par iespējamo uzbrukumu

Rietumvalstis otrdien brīdinājušas Sīrijas opozīciju, ka ASV spēki ir gatavi sākt uzbrukumu Sīrijai,vēsta ārzemju mediji.

Rietumvalstu uzbrukums Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma spēkiem gaidāms tuvākajās dienās, ziņo aģentūra Reuters atsaucoties uz informācijas avotu, kas Stambulā piedalījies diplomātu un Sīrijas Nacionālās koalīcijas sanāksmē.

Pirmdien Stambulā notikušajā sanāksmē piedalījās Sīrijas Nacionālās koalīcijas pārstāvji, prezidents Ahmads Džarba, sūtņi no 11 "Sīrijas draugu" grupā ietilpstošajām valstīm, tostarp Savienoto Valstu vēstnieks Sīrijā Roberts Fords.

Rietumvalstu pārstāvji norāda, ka uzbrukuma mērķis ir piespiest Sīrijas valdošo režīmu nelietot ķīmiskos ieročus. Savukārt Sīrijas opozicionāri stāsta, ka nodevuši rietumvalstu pārstāvjiem sarakstu, kurā minēti gaisa uzbrukumu iespējamie mērķi.

Savienoto Valstu aizsardzības ministrs Čaks Heigels norādījis, ka ASV Aizsardzības ministrija prezidentam  Barakam Obamam piedāvājusi "visas izvēles visām iespējām".

Pēc Heigela teiktā, pašreiz Sīrijā strādājošie ANO inspektori apstiprinās, ka pagājušajā nedēļā Damaskas pievārtē pieredzēts ķīmisko ieroču uzbrukums un aiz tā stāv Sīrijas valdošais režīms.

Savukārt ASV Valsts sekretārs Džons Kerijs pirmdien paziņoja, ka ķīmisko ieroču lietošana no Sīrijas valdības puses vairs "nav noliedzama", norādot, ka Damaskas apkārtnē pagājušajā nedēļā notikušais uzbrukums ir "morāla piedauzība".

Rietumvalstu draudi uzsākt militāru uzbrukumu Sīrijai kļuva asāki pēc 21.augusta notikumiem Damaskas pievārtē, kur atbilstoši nemiernieku versijai valdības karaspēka uzbrukumā pielietoti ķīmiskie ieroči.

Sīrijas valdība šīs apsūdzības kategoriski noraida un ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz nemierniekus, kas šādi cenšas diskreditēt valdību.

ANO ķīmisko ieroču inspektori pirmdien apmeklēja Austrumgutu, Damaskas pievārtē, kur esot pielietoti ķīmiskie ieroči.

Inspektoriem tur bija paredzēts doties arī otrdien, tomēr brauciens atlikts uz trešdienu, jo nemiernieki neesot varējuši garantēt inspektoru drošību.

Pasaulē

Kamēr ASV gatavojas spēcīgajai viesuļvētrai “Miltons”, brīdinājums tiek nosūtīts arī Eiropas iedzīvotājiem. Otrdien vētra "Kirk" sasniedza Eiropas Rietumus un sociālajos tīklos ir nonākuši attēli no Spānijas, kur vētra jau sākusi plosīties, vēsta tv3.lt.