Kirgizstānā no buboņu mēra miris pusaudzis

Kirgizstānā 15 gadus vecs zēns miris no buboņu mēra, pirmdien pavēstīja Veselības aizsardzības ministrija, vienlaikus mierinot iedzīvotājus, ka epidēmijas izraisīšanās nav paredzama.

Mēra upuris bijis gans Ičkežergezā, nelielā kalnu ciematā Kirgizstānas austrumos, Kazahstānas pierobežā.

Viņš nomiris pagājušo ceturtdien Karakolas reģionālajā slimnīcā, teikts ministrijas paziņojumā.

"Tiekoties ar ārstiem, viņam tika diagnosticēts buboņu mēris," teikts paziņojumā. Viņa līķis tika kremēts, bet pelni apglabāti, ievērojot īpašus piesardzības pasākumus.

"Mums ir aizdomas, ka pacients tika inficēts ar mēri blusas kodiena rezultātā," pirmdien preses konferencē Biškekā atzina Veselības ministrijas sanitārijas departamenta vadītājs Tolo Isakovs.

Blusas, kas sakodušas inficētus grauzējus, var šo slimību nodot tālāk cilvēkiem.

Varasiestādes uz apvidu, kur dzīvojis mēra upuris, nosūtījušas divas komandas, lai "ķertu, iznīcinātu un pētītu grauzējus", sacīja Isakovs.

Pēdējo reizi buboņu mēris Kirgizstānā konstatēts pirms 30 gadiem.

Veselības ministre Dinara Saginbajeva centās kliedēt bažas par epidēmijas izraisīšanos.

"Buboņu mēra epidēmija neizraisīsies," sacīja ministre. "Pusaudzim konstatētā slimības forma nesekmē mēra epidēmiju. Tāpēc nav pamata, lai slēgtu robežas."

Amatpersonas hospitalizējušas un izolējušas 105 cilvēkus, kas bijuši kontaktā ar nelaiķi, arī ārstus un medicīnas darbiniekus, kas ārstējuši zēnu, sacīja ministre. Ičkežergezas reģiona iedzīvotājiem tiek dotas antibiotikas.

Buboņu mēris ir bakteriāla infekcija, "melnās nāves" - XIV gadsimta Eiropā miljoniem dzīvību izdzēsušās bīstamās sērgas - paveids. Pamatā tā ir dzīvnieku slimība, cilvēki ar to slimo ārkārtīgi reti.