Labējie draud gāzt Itālijas valdību

Bijušā Itālijas premjerministra Silvio Berluskoni piekritēji atklāti piedraudējuši, ka gāzīs valdošo koalīciju, ja premjera Enriko Letas partijas biedri no kreisās nometnes Senātā balsos par senatora mandāta atņemšanu S. Berluskoni.

E. Letas vadītās Demokrātiskās partijas politiķi jau pavēstījuši, ka viņu prioritāte būs tiesas sprieduma izpildīšana attiecībā uz S. Berluskoni, turklāt kreisie nav zaudējuši izredzes koalīcijas izjukšanas gadījumā vai nu veidot jaunu valdību kopā ar Bepes Griljo vadīto Piecu zvaigžņu kustību, vai arī sagraut labējos spēkus ārkārtas vēlēšanās.

Politiskā vētra, kas Itālijā sākās līdz ar februārī notikušajām parlamenta vēlēšanām, joprojām nerimstas. Sākumā prezidentam Džordžo Napolitāno bija jāpieliek milzu pūliņi, lai divus mēnešus pēc vēlēšanām izveidotu tā dēvēto lielo koalīciju, kurā pārstāvēti gan labējie, gan kreisie spēki. Taču tas nenozīmēja domstarpību mazināšanos starp S. Berluskoni partiju Tautas brīvība (PDL) un E. Letas Demokrātisko partiju (PD). Tām ir dažādi viedokļi gan par nodokļu politiku (rīt valdība plāno skatīt PDL priekšlikumu atcelt nesen paaugstinātos nekustamā īpašuma nodokļus, pret ko iebilst kreisie), gan jaunu darba vietu izveidošanu, gan – plašākā kontekstā – ceļu, kāds Itālijai ejams, lai pārvarētu divus gadus ilgo ekonomisko recesiju, norāda Reuters. Taču pēc tam, kad augusta sākumā augstākā apelāciju tiesa atzina S. Berluskoni par vainīgu nodokļu optimizēšanā, tieši bijušā premjera liktenis kļuvis par svarīgāko jautājumu un ļauj PDL faktiski šantažēt premjeru un koalīcijas partnerus.

«Ja Demokrātiskās partijas pārstāvji balsos par senatora pilnvaru atņemšanu Berluskoni un Napolitāno neiedomāsies, ka eksistē vēl kāds variants izveidot vairākuma koalīciju, jaunas vēlēšanas ir neizbēgamas,» pēc PDL vadības tikšanās, kas notika pagājušās nedēļas nogalē, laikrakstam Corriere della Sera paziņojis šīs partijas senators Sandro Bondi. Ja S. Berluskoni tiks atņemts senatora mandāts, PDL nekavējoties atsauks savus ministrus no valdības un sāks gatavoties jaunām vēlēšanām, viņš uzsvēris. Jāatgādina, ka jautājumu par mandāta atņemšanu Senāta komisija plāno skatīt 9. septembrī, bet līdz nākamā mēneša beigām ieplānots balsojums parlamenta augšpalātā. DP ir vairāk nekā trešdaļa mandātu Senātā, tieši no šīs partijas ir atkarīgs balsojuma iznākums, un līdz šim premjera partijas pārstāvji skaidri deklarējuši, ka atbalstīs mandāta atņemšanu S. Berluskoni. Savas domas mainīt viņi negrasās. «Šis ultimāts ir sirreāls un, atklāti sakot, nesaprotams. Viņi mums prasa neiespējamo – valdības saglabāšanu apmaiņā pret likuma pārkāpšanu,» intervijā laikrakstam La Stampa izteicies PD senators Nikola Latorre. Savukārt kreisās partijas parlamenta apakšpalātas frakcijas vadītāja vietnieks Andrea Martella norādījis, ka PDL izteikumi esot visīstākā valdības šantāža. «Tiesiskā valstī likumi tiek cienīti, bet tiesas spriedumi – izpildīti,» viņš uzsvēris.

Lai gan PDL ar koalīcijas izjaukšanu ir draudējusi arī iepriekš (piemēram, protestējot pret apelāciju tiesas steigu lēmuma pieņemšanā), šoreiz šie draudi šķiet ļoti reāli, norāda Reuters aptaujātie analītiķi. Tiesa, pašas partijas iekšienē nemaz nevalda tik liela vienotība, kā to cenšas iztēlot S. Berluskoni un oficiālais partijas līderis, iekšlietu ministrs Andželino Alfano. To, iespējams, netīšām, atzinusi arī viena no kvēlākajām S. Berluskoni atbalstītājām – deputāte Daniela Santanče, kura intervijā laikrakstam La Repubblica atklājusi, ka partijas līderu apspriedē vanagi guvuši virsroku pār dūjām. Tādēļ vēl nav sacīts, ka E. Letas dienas premjera amatā ir skaitītas – ar B. Griljo kustības un atkritēju no PDL palīdzību viņam var izdoties izveidot jaunu koalīciju. Jo vairāk tādēļ, ka šādu risinājumu labprāt atbalstītu arī prezidents Dž. Napolitāno, kurš jau pavēstījis, ka nebeidzamais vēlēšanu maratons neļauj Itālijas valdībai risināt patiešām valstiski svarīgas problēmas.

Savukārt bijušais premjers, kreiso spēku patriarhs Massimo D’Alema sarunā ar ziņu aģentūru ANSA uzsvēris, ka arī ārkārtas vēlēšanu gadījumā kreisie būs ieguvēji, bet labējie – zaudētāji. Lai gan konkrēti ierobežojumi S. Berluskoni politiskajai darbībai vēl nav noteikti (jāgaida Milānas tiesas spriedums), ir skaidrs, ka tādi būs, bet bez sava ierastā līdera PDL būs sarežģīti mobilizēt vēlētājus. Savukārt PD vēlēšanās jau varētu startēt ar jaunu daudzsološu līderi – pēc M. D’Alemas domām, optimālā kombinācija būtu pieredzējušais Džanni Kuperlo kā partijas sekretārs un Florences mērs Mateo Renci kā premjera amata kandidāts.