Čečenu separātisti uzņemas atbildību par Ņevas ekspresis spridzināšanu

© Scanpix

Atbildību par pagājušonedēļ notikušo vilciena Ņevas ekspresis spridzināšanu, kas prasīja 26 cilvēku dzīvības un kļuva par vairāk nekā 100 cilvēku ievainojuma cēloni, uzņēmušies čečenu separātisti. Kremlis, kas vēlētos dēmonizēt Čečenijas neatkarības cīnītājus, pašlaik ir krustcelēs, jo nevēlas atzīt, ka viņiem ir tik plašas rīcības iespējas.

Vēsti par to, ka vilcienu, kas bija ceļā no Maskavas uz Sanktpēterburgu, uzspridzinājuši čečenu kaujinieki, izplatījis interneta portāls KavkazCenter.com, kas tiek uzskatīts par čečenu separātistu tribīni. "Mēs paziņojam, ka šī operācija tika sagatavota un īstenota vēl gada sākumā ieplānoto un veiksmīgi īstenoto diversiju ietvaros [..], pildot Kaukāza emirāta vadītāja Doku Umarova pavēli," norādīts mājaslapā publicētajā paziņojumā. Tajā arī vēstīts, ka vilcienu uzspridzināja "īpaša diversijas grupa". Iepriekš arī Krievijas Ģenerālprokuratūras Izmeklēšanas komitejas vadītājs Aleksandrs Bastrikins paziņojis, ka Ņevas ekspreša sprādziena organizēšanas taktika sakrītot ar kaujinieku metodēm Ziemeļkaukāzā.

Tomēr ir skaidrs, ka atsevišķiem spēkiem Krievijā šī versija nav pa prātam. Maskavas kontrolē esošās Čečenijas Iekšlietu ministrija uzskata, ka D. Umarova saistība ar notikušo ir meli. Pēc amatpersonu viedokļa, tas esot vien separātistu mēģinājums atgādināt par sevi. Dīvaini liekas arī tas, ka kaujinieki atbildību par notikušo terora aktu nav uzņēmušies uzreiz. Jāatgādina, ka anonīmi čečeni uzņēmās atbildību arī pēc tam, kad tehniskas kļūmes dēļ notika avārija Sajānu Šušenskas HES.