Tallinā atklāts Jeļcina bareljefs

Tallinas vecpilsētā ceturtdien svinīgi tika atklāts Krievijas pirmā prezidenta Borisa Jeļcina bareljefs. Tā atklāšanu vēroja vairāki simti cilvēku.

Igaunijas parlamenta spīkere Ene Ergma, runājot ceremonijā, sacīja, ka Jeļcins bijis viens no ievērojamākajiem pagājušā gadsimta pēdējās desmitgades politiķiem un sabiedriskajiem darbiniekiem.

Viņam bija nozīmīga loma Igaunijas neatkarības atjaunošanā, sacīja spīkere.

Pateicoties tam, ka Jeļcins 1991.gada janvārī apmeklēja Tallinu, tur aiz padomju karavīriem nav palikušas asiņainas pēdas, kā tas bija Baku, Tbilisi un Viļņā, norādīja Ergma.

Spīkere arī atgādināja par Jeļcina lomu Maskavā Augusta puča dienās.

"Viņa saprātīgā rīcība noveda pie puča izgāšanās un tai sekojušās Baltijas valstu neatkarības atzīšanas," atgādināja Ergma.

Bareljefa atklāšanas ceremonijā piedalījās Borisa Jeļcina atraitne Naina Jeļcina, bijušais Baltkrievijas prezidents Staņislavs Šuškevičs, bijušais Igaunijas prezidents Arnolds Rītels un Tallinas mērs Edgars Savisārs.

Bareljefs atrodas uz vecpilsētas robežas Nunnes ielas sākumā. Tas tika izgatavots par Igaunijas iedzīvotāju brīvprātīgiem ziedojumiem.

Projekta īstenošana bija organizācijas "Atmiņas iniciatīva" ideja. Organizācijā apvienojušies 39 pazīstami Igaunijas sabiedriskie darbinieki un uzņēmēji.