Gruzija turpmāk grib saukties Georgija

Gruzija lūgusi Lietuvu turpmāk vairs nedēvēt to "krieviski" - piedāvātais variants ir "Georgija". Šādu lūgumu Gruzijas ārlietu ministrs Grigols Vašadze izteicis savam Lietuvas kolēģim Vīgaudam Ušackam divpusējās tikšanās laikā Atēnās.

Pēc Lietuvas Ārlietu ministrijas preses sekretāra Rolanda Kačinska teiktā, trešdien Lietuvai jāsaņem oficiālais Gruzijas iesniegums. Savu prasību Gruzija motivē ar to, ka "Georgija" ir vēsturiskais, bet "Gruzija" - slāvu izcelsmes nosaukums.

Kā izteicās Kačinskis, šī gruzīnu prasība nebija negaidīta un ne vienu vien reizi tikusi pieminēta iepriekš. Kaut arī Gruzija vairākkārt interesējusies par iespēju grozīt savu nosaukumu, līdz šim tā nav spērusi nekādus oficiālus soļus.

Gruzijas lūgums jāadresē Valsts valodas komisijai. Kā norādīja šīs komisijas priekšsēdētāja vietniece Jūrate Palenīte, saņēmusi šo lūgumu, komisija risinās šo jautājumu un pieņems lēmumu.

"Nosaukums "Gruzija" nekādi nav saistīts ar valsti un "ir atnācis no nekurienes". Tas nozīmē, ka tas ir mantojums no krieviem un nav saistīts ar pašreizējo valsti," sacīja Vašadze.

Savukārt Gruzijas vēstnieks Lietuvā Georgijs Kerdikošvili paziņoja, ka pēcpadomju telpā viņa valsts tiek dēvēta saskaņā ar no turku valodas ņemtā nosaukuma krievisko interpretāciju, kaut gan paši gruzīni grib, lai Gruziju sauktu saskaņā ar grieķu tradīciju. "Mēs vienkārši gribam, lai mūsu valsts nosaukums visur būtu vienāds," teica vēstnieks.