Mursi atbalstītāji aicina uz jauniem protestiem

Gāztā Ēģiptes prezidenta Muhameda Mursi atbalstītāji svētdien aicinājuši pulcēties uz jauniem protestiem, lai pieprasītu Mursi atjaunošanu amatā.

Armija atstādināja Mursi no amata 3.jūlijā pēc vairākas dienas ilgušiem protestiem, kuros piedalījās miljoniem cilvēku. Kopš tā laika Mursi un Musulmaņu brālības atbalstītāji Kairā turpina nepārtrauktas protesta akcijas. Viņi noorganizējuši divas lielas sēdošās demonstrācijas pie Rabjas al Adavijas mošejas un Kairas Universitātes.

Ēģiptes jaunā valdība ir solījusi demonstrācijas pārtraukt, dodot attiecīgu rīkojumu policijai. Šis rīkojums gan vēl nav izpildīts, iespējams, nogaidot, līdz beigsies musulmaņu svētā mēneša ramadāna noslēguma svētki.

Mursi atbalstītāji savukārt ir apņēmības pilni nepadoties un paziņojuši, ka neatkāpsies, kamēr Mursi nebūs atjaunots amatā.

Aizvadītajā naktī demonstrantu nometnē pie Rabjas al Adavijas mošejas uz laiku pazuda elektrība, raisot bažas par iespējamu policijas operācijas sākumu, lai protestētājus izklīdinātu. Tomēr vēlāk izrādījās, ka tā bijusi viltus trauksme.

Šodien Mursi atbalstītāji Kairā plāno noorganizēt desmit gājienus no dažādām pilsētas vietām.

Tikmēr Ēģiptes augstākais islāma studiju centrs - Al Azhara universitāte - piedāvājusi valsts politiskajiem spēkiem pulcēties uz izlīguma sarunām, lai atrisinātu politisko krīzi, kas pārņēmusi valsti. Tomēr Musulmaņu brālība šo uzaicinājumu, visticamāk, nepieņems, jo Al Azhara universitātes prezidents galvenais imams Ahmeds at Tajebs atklāti atbalstīja armijas lēmumu atstādināt no amata Mursi.

Pasaulē

Pēc naktī uz piektdienu Libānā notikušajiem Izraēlas triecieniem pazudis kontakts ar Hašemu Safiedinu, kas tika uzskatīts par triecienā 27.septembrī nogalinātā šiītu kustības "Hizbollah" līdera Hasana Nasrallas potenciālo mantinieku, sestdien pavēstīja augsta līmeņa avots grupējumā.

Svarīgākais