Indijas Kašmirā policijas un protestētāju sadursmēs ievainoti vismaz 30 cilvēki

Indijas pārvaldītajā Kašmiras daļā piektdien drošības spēku un protestētāju sadursmēs ievainoti vismaz 30 cilvēki, ziņo policija un aculiecinieki.

Saniknoto protestētāju izklīdināšanai policija lika lietā asaru gāzi un skrotis. Sadursmes izcēlās vairākās vietās Džammu un Kašmiras štata vasaras galvaspilsētā Šrīnagarā.

Ievainoti gan policisti, gan protestētāji.

Protesti sākās uzreiz pēc musulmaņu lūgšanām, demonstrantiem pieprasot brīvību un nosodot vietējo līderu arestus.

Gatavojoties musulmaņu svētā mēneša ramadāna noslēguma svētkiem, policija visiem vadošajiem separātistu līderiem ir piemērojusi mājas arestu.

Separātistu līderis Sjeds Ali Gēlani aicināja uzreiz pēc svētku lūgšanām pulcēties uz miermīlīgiem protestiem pret cilvēktiesību pārkāpumiem, ko reģionā pastrādājuši valdības spēki.

Kašmira ir sadalīta Indijas un Pakistānas starpā, un abas kodolieročiem bruņotās valstis pretendē uz visu reģiona teritoriju.

Kopš 1989.gada pret Indijas spēkiem reģionā cīnās aptuveni desmit separātistu grupējumi, kas vēlas panākt teritorijas neatkarību vai apvienošanos ar Pakistānu.

Separātistu cīņā dzīvību zaudējuši tūkstošiem cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji.

Policijas un protestētāju sadursmes piektdien notikušas arī divās citās lielākajās Kašmiras pilsētās - Soporē un Bāramūlā, kā arī Kištvārā, kur nekārtības izraisījušas ziņas, ka kāda vietējā Indijai lojāli noskaņota politiķa miesassargi piekāvuši vairākus protestētājus, kuri izklieguši saukļus par neatkarību.

Kištvārā sadursmju laikā aizdedzināti arī veikali un automašīnas, un vēlāk liels pūlis demonstrantu apmētājis akmeņiem valsts ministra autokolonnu. Pilsētā noteikta komandanta stunda, bet kontroles nodrošināšanai izsaukta armija.

Svarīgākais