ASV prezidents atcēlis tikšanos ar Putinu

ASV prezidents Baraks Obama atcēlis septembrī Maskavā paredzēto tikšanos ar Krievijas kolēģi Vladimiru Putinu, vēsta Associated Press.

Baltais nams lēmumu skaidro ar progresa trūkumu attiecībās un vilšanos par Krievijas nostāju Snoudena lietā.

Maskava jau paziņojusi, ka ir vīlusies par Obamas lēmumu atcelt tikšanos ar Putinu un saprot, ka tas saistīts ar Krievijas lēmumu piešķirt patvērumu bijušajam Savienoto Valstu izlūkdienestu darbiniekam Edvardam Snoudenam.

Otrdienas vakarā Obama atzina, ka Krievijas lēmums piešķirt patvērumu Snoudenam licis viņam "vilties".

Obama norāda, ka tas zināmā mērā atspoguļojot problēmas, kas pēdējā laikā radušās attiecībās ar Krieviju.

Tomēr viņš uzsvēra, ka abu valstu attiecībās neesot bijis nopietnu saasinājumu.

Putina ārpolitikas padomnieks Jurijs Ušakovs paziņoja, ka Savienotās Valstis acīmredzot nav gatavas attiecībām, kas balstītas uz vienlīdzīgiem pamatiem, bet norādīja, ka Obamam izteiktais ielūgums ierasties vizītē Krievijā paliek spēkā.

Baltā nama preses pārstāvis Džejs Kārnijs paziņojumā presei norādīja, ka ASV novērtē to, kas sasniegts attiecībās ar Krieviju Obamas pirmā prezidentūras termiņa laikā, tomēr progress nav bijis pietiekams, lai rīkotu divpusēju tikšanos.

Bija plānots, ka Obama tiksies ar Putinu septembrī Maskavā pēc G-20 samita.

Otrdien vēlu vakarā, uzstājoties televīzijā, Obama paziņoja, ka apmeklēs G-20 samitu, kas paredzēts septembrī Sanktpēterburgā, taču divpusēja tikšanās ar Krievijas prezidentu nenotiks.

"Es uz turieni došos, jo G-20 samits ir galvenais forums, kur mēs runājam par ekonomiku, par pasaules ekonomiku ar visām svarīgākajām pasaules ekonomiskajām lielvalstīm," norādīja ASV prezidents. "Tas nav nekas specifisks Krievijai. Šogad viņi ir namatēvi. Mums ir svarīgi, lai mēs nodrošinātu tur savu klātbūtni."

Pirms došanās uz Krieviju Obama apmeklēs Zviedriju, kur tiksies ar Zviedrijas valdību.

Pasaulē

Divus mēnešus ilgst ukraiņu ekspedīcijas spēku sekmīgais gājiens pa Kurskas apgabalu Krievijā, tikmēr divus gadus ilgst krievu armijas “gaļas viļņu” triecieni pa Ukrainas provinces pilsētām — un arī sekmīgi. Pasaule ir tik nobažījusies kā nekad.

Svarīgākais