Lieldienas pazīstam kā pavasara saulgriežus – jau senču paražās tās tika svinētas par godu pavasara atnākšanai un saules atdzimšanai.
Svinot šos saulgriežus, pieņemts ieviest savās darbībās rituālus, kas veicina zemes auglību un atmodu – tas parasti paredz dažādu simbolu izmantošanu. Viens no Lieldienu un arī saules simboliem ir ola – tā simbolizē arī auglību, kas tieši pavasarī uzņem savus apgriezienus. Viena no populārākajām mūsdienu Lieldienu tradīcijām ir olu krāsošana un vārīšana, bet pēc tam – olu kaujas. Bet auglību veicinošo simbolu, protams, var celt galdā arī citās variācijās. Lūk, dažu vieglu un pavasarīgu ēdienu receptes, kur viena no galvenajām sastāvdaļām ir ola.
TICĒJUMI PAR OLĀM
• Olas nedrīkst ēst bez sāls, citādi daudz melos.
• Ja ola viegli lobās, labi augs lini un tos būs viegli kult.
• Lieldienās jāsitas ar olām – kuram stiprāka, tam ilgāks mūžs.
• Olas vārot, nedrīkst pūst uguni, lai tās nepārsprāgtu. Nedrīkst arī smieties un runāt.
• Lieldienās pirmo olu ēdot, nedrīkstot to skrāpēt, jo tad būšot tik slimību, cik olai skrambu.
• Ja saimes tēvs Lieldienās olu sagriež tik daļās, cik cilvēku, tad saime dzīvojot saticīgi.
Pavasara salāti
SASTĀVDAĻAS:
500 g redīsu
200 g Fetaki siera
4–5 maizes šķēles
3 olas
20 g zaļo loku
20 g pētersīļu
20 g diļļu
1/2 citrona sula
300 g krējums
sāls, svaigi malti pipari pēc garšas
PAGATAVOŠANA: olas novāra un noloba. Uz sausas pannas apgrauzdē kubiņos sagrieztu maizi. Redīsus un olas sagriež ripiņās, pārliek bļodā. Pievieno smalki sakapātus pētersīļus un lokus. Pārkaisa ar sadrupinātu Fetaki sieru un grauzdiņiem. Mērcei sajauc krējumu, dilles, citrona sulu, sāli un piparus. Pārlej pāri salātiem.
Olu salāti ar olīvām un sinepēm
SASTĀVDAĻAS:
4 vārītas olas
10–12 zaļās olīvas
1 tējkarote smalki sagrieztu sīpolu
2–3 marinēti gurķīši
3 ēdamkarotes krējuma
1 tējkarote sinepes
smalki sakapāti zaļumi
paprikas pulveris
PAGATAVOŠANA: notīra un sagriež olas. Ripiņās sagriež olīvas (3–4 daļās). Tāpat sagriež arī marinētos gurķus. Lielā bļodā sajauc krējumu, sinepes, marinētos gurķus, sāli un piparus pēc garšas. Pievieno pārējās sastāvdaļas, izņemot zaļumus, un kārtīgi sajauc. Liek ledusskapī uz 1 stundu. Pasniedz ar maizi un zaļumiem.
Zaļie salāti ar sieru un apelsīnu
SASTĀVDAĻAS:
4 cieti vārītas olas
100 g siera
puse nelielas bagetes
100 g dažādu salātlapu
2 ķiploka daiviņas
1/2 apelsīna
2 tējkarotes franču sinepju
6 ēdamkarotes olīveļļas
1 ēdamkarote pesto
sāls
svaigi malti pipari
PAGATAVOŠANA: Olas notīra un sagriež 4–6 daiviņās. Maizi salauž nelielos gabaliņos. Uz cepešpannas uzlej 3 ēdamkarotes olīveļļas, pievieno sasmalcinātu ķiploku, liek klāt maizi un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 10–12 minūtes. Pagatavo mērci: apelsīnu kārtīgi nomazgā un plānā kārtiņā nomizo oranžo mizu, ko pēc tam sagriež mazās strēmelītēs. No apelsīna izspiež sulu, ko sajauc ar olīveļļu, pesto un sinepēm. Pēc garšas pievieno sāli un piparus, visu kārtīgi sajauc. Kubiņos sagriež sieru. Uz šķīvja sakārto salātlapas, sagrieztas olas, sausiņus, siera kubiņus un pārlej ar mērci. Dekorē ar apelsīna miziņām.