Svētku kārumi un našķi

© F64

Pašu rokām radīti skaisti un garšīgi cepumi – gardumi ar īpašu pievienoto vērtību. Ja svētku galdā gribas saldumu dažādību, taču nav pārāk daudz naudas, lai iepirktos veikalā, ir jācep pašiem!

Daudzu cepumu receptes nebūt neprasa augstāko pilotāžu konditora prasmēs un mākās, taču rezultāts neliks vilties. Būs gan neparasts ciemakukulis, viesos ejot, gan saldas dāvanas kārumniekiem, gan izcila izlase pie karstvīna glāzes, tējas vai kafijas.

Rudzu miltu cepumi ar dzērvenēm

SASTĀVDAĻAS:

450 g rudzu miltu, 300 g sviesta, 200 g cukura, 2 olas, ķimenes, ola pārsmērēšanai

pildīšanai: 500 g dzērveņu,350 g cukura ar pektīnu

PAGATAVOŠANA: rudzu miltus, sviestu, cukuru, olas un ķimenes samīca, līdz izveidojas viendabīga mīkla. Mīklu uz vienu stundu ievieto ledusskapī. Atdzesētu mīklu izveltnē, izspiež zvaigznītes. Zvaigznītes kārto ar cepamo papīru izklātā cepešpannā un pārsmērē ar sakultu olu. Cep 180 grādu temperatūrā aptuveni 15–20 minūtes. Dzērvenēm pievieno cukuru, sarīvē. Atdzisušas zvaigznītes pilda ar svaigi rīvētu dzērveņu masu.

Ingvera sirsniņas

SASTĀVDAĻAS:

450 g sviesta, 350 g cukura, 3 olas, 20 g cepamā pulvera,100 g svaigi rīvēta ingvera,

800 g kviešu miltu, safrāns, ola pārsmērēšanai, 

glazūrai: 2 olu baltumi,  apmēram 500 g, pūdercukura

PAGATAVOŠANA: sviestu, cukuru, olas, cepamo pulveri, ingveru, miltus un safrānu samīca, līdz izveidojas viendabīga mīkla. Mīklu uz vienu stundu ievieto ledusskapī. Atdzesētu mīklu izveltnē, izspiež sirsniņas. Sirsniņas kārto ar cepamo papīru izklātā cepešpannā un pārsmērē ar sakultu olu. Cep 180 grādu temperatūrā aptuveni 15–20 minūtes, līdz cepumi kļūst zeltaini. Olu baltumus saputo. Pa daļām pievieno pūdercukuru. Glazūru pilda konditorejas maisiņā un atdzisušas sirsniņas dekorē ar dažādiem zīmējumiem.

Safrāna cepumi ar apelsīnu sukādēm

SASTĀVDAĻAS:

330 g kviešu miltu, 200 g sviesta,130 g cukura,1 ola, safrāns,80 g apelsīnu sukāžu,

50 g cukura, ola pārsmērēšanai,

PAGATAVOŠANA:

sviestu, cukuru, olas, miltus un safrānu samīca, līdz izveidojas viendabīga mīkla. Mīklu uz stundu ievieto ledusskapī. Atdzesētu mīklu izveltnē, izspiež aplīšus. Cepumus kārto ar cepamo papīru izklātā pannā, pārsmērē ar sakultu olu. Uzliek apelsīnu sukādes un pārkaisa cukuru. Cep 180 grādu temperatūrā aptuveni 15–20 minūtes, līdz cepumi kļūst zeltaini.

Svarīgākais