Man allaž paticis ikdienišķas lietas pārvērst mazos svētkos, turklāt, jo vairāk atzīmējamu dienu, jo priecīgāk. Arī 1. septembris – kuram pirmais, kuram kārtējais – ir īpašs datums dzīves kalendārā, jo tuvina panākumiem varbūt pat vairāk par jebkuru citu dienu.
Tāpēc ģimenēs, kurās aug vismaz viens liels vai mazs skolēns, Zinību diena jāvērš svētkos, pie viena ļaujoties izbaudīt pēdējo vasarīgo saules staru sniegto spozmi. Bet kas gan tie par svētkiem bez klāta galda un saldas tortes?
Atceros savu 1. septembra torti pirms apmēram 15 gadiem. Diena pirms skolas gaitu uzsākšanas aizritēja gandrīz vai svētku gaidās – ap vakaru virtuvē izplatījās cepeškrāsns siltums, ko vēlāk papildināja biskvīta saldā smarža, mamma ļāva gardu muti nolaizīt uz miksera slotiņām palikušo olu dzeltenumu ar cukuru un svētku prieku vēl lielāku padarīja putukrējuma rozītes, kas nosedza tortes virskārtu un man, mazai meitenei, tolaik šķita gandrīz karaliskas. Kopš tās dienas man katrs 1. septembris bija kā svētki, un pretstatā skolasbiedru nepatikai pret mācību atsākšanos, es to pat nepacietīgi gaidīju.
Zinību dienu vēršot svētkos arī citās ģimenēs, piedāvāju izcept torti, kuras pamatā ir klasiskais, bet tāpēc ne mazāk garšīgais, olu biskvīts, bet krēms atgādina modernās siera kūkas variācijas. Recepte aizgūta no vairākiem kulinārijas izdevumiem un papildināta ar manis pašas izpratni par kārtīgu svētku torti, kas garšotu gan pirmklasniekam, gan visam radu pulkam.
Putukrējuma rozītes aizstātas ar svaigām ogām tikko no dārza, kas pārlietas ar aromātisku želeju – iznākums ir košs un spirdzinošs, un tik ļoti piestāv pēdējām vasaras dienām.
**
SASTĀVDAĻAS
(28 cm veidnei):
BISKVĪTAM
10 olas
10 ēd.k. cukura
10 ēd.k. miltu
1/2 tējk. sāls
sviesta piciņa veidnes malu ieziešanai
KRĒMAM
500 g krējumsiera
250 ml saldā krējuma
200 g cukura
6 olu dzeltenumi
15 g želatīna
Tortes pildījumam un rotāšanai vēl nepieciešama jāņogu želeja, jāņogas un lielogu mellenes (vai jebkuras citas svaigas ogas pēc izvēles) un paciņa Ruf caurspīdīgās želejas gatavas tortes pārliešanai
**
PAGATAVOŠANA
1. Vispirms gatavo biskvītu.
Olu dzeltenumus atdala no baltumiem, baltumus ieliek ledusskapī. Dzeltenumiem pievieno cukuru un kuļ, līdz masas apjoms palielinājies un tā kļuvusi gaiša.
2. Tad ņem aukstos olu baltumus, pievieno sāli un kuļ stingrās putās.
3. Kad baltumi saputoti līdz tādai cietībai, ka, apgāžot bļodu otrādi, masa nekrīt laukā, tos lēnām ar koka karoti iecilā saputotajos dzeltenumos.
4. Caur sietu izsijā miltus un pa karotei tos pievieno olu masai. Jāmaisa lēni, lai mīkla nesakrītas.
5. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Tortes veidnes pamatnē ieklāj cepamo papīru, bet malas ieziež ar sviestu. Mīklu lej formā un cep apmēram 30 minūtes, nevirinot cepeškrāsns durvis.
6. Kad biskvīts pacēlies pa visu formu un kļuvis zeltains, to ņem ārā no cepeškrāsns un ļauj atdzist. Pēc tam uzmanīgi pārgriež uz pusēm, lai sanāk divas ripas.
7. Gatavo krēmu. Olu dzeltenumus saputo ar cukuru un liek karsēties ūdens peldē.
8. Pa to laiku saputo saldo krējumu, kurā pēc tam iemaisa krējumsieru. Puto, līdz masa kļūst viendabīga.
9. Uzbriedina un izkausē želatīnu, pievieno to saputotajiem olu dzeltenumiem. Abas masas sajauc.
10. Kārto torti (to dara apaļajā veidnē ar malām). Ņem vienu biskvīta ripu, viegli sadursta ar dakšiņu, lai labāk sasūktos. Pārziež biskvītu ar jāņogu ievārījumu.
11. Tad bagātīgā kārtā pārlej krēmu, uzber pāris saujas ogu.
12. Pāri klāj otru biskvīta ripu, ko atkal sadursta ar dakšiņu. Pārziež ar ievārījumu un lej virsū atlikušo krēmu. Torti liek ledusskapī, lai sastingst.
13. Kad krēms sabiezējis, uzmanīgi noņem veidnes malas un garnē ar ogām. Pēc tam katlā ieber vienu paciņu Ruf (12 g) caurspīdīgās glazūras pulveri, tam pievieno 2 ēdamkarotes cukura un 250 ml ūdens.
Šķidrumu maisot uzvāra, pēc tam minūti atdzesē un, sākot no vidus, pārlej torti. Tad atkal uz brīdi ieliek ledusskapī sastingt.