Mājās cepta maize – nepārvērtējams gardums

Pirms kāda laika ēst gatavošanu mājās uzskatīja teju vai par atavismu, bet šodien daudziem attieksme ir mainījusies.

Nu esam gatavi sev un ģimenes locekļiem ne vien sarūpēt garšīgu un veselīgu maltīti, bet arī cept maizi. Pateicoties jaunākajām tehnoloģijām, tagad maizes cepšana neprasa lielu laika un enerģijas patēriņu. Gluži pretēji – tas ir kļuvis par radošu un saistošu procesu.

Maizes cepšana mājās saskan ar visā pasaulē patlaban populāro Slow Food kustību, kas apvieno veselīgas pārtikas ideju ar ēdiena gatavošanas tradīcijām, kuras esam mantojuši no saviem senčiem. Mūsu reģionā maize ir viens no pamatproduktiem, ko ēdam gan brokastīs, gan pusdienās un vakariņās. Liels pluss mājās ceptai maizei ir iespēja izvairīties no dažādām E piedevām, konservantiem, krāsas un garšas pastiprinātājiem, kas tiek pievienoti rūpnieciski ceptajiem maizes klaipiņiem.

Ja gribas rītu sākt ar svaigas, aromātiskas un veselīgas maizes šķēli, kurā nav nekādu nevēlamu sastāvdaļu, ir pavisam vienkāršs risinājums – jāiet nevis uz lielveikalu, bet... uz sadzīves priekšmetu veikalu. Izrādās, ka tehniskās idejas ir attīstījušās nepieciešamajā virzienā un brokastu kvalitātes problēma jau ir atrisināta.

Automātiskās maizes cepšanas ierīces ir nelielas, elegantas, jaudīgas un vienkārši darbināmas. Tās sastāv no katla, kurā ar īpašu lāpstiņu tiek samaisīta un pēc tam arī uzraudzēta mīkla, un no krāsniņas ar kontroles paneli. Cepēja vienīgais uzdevums ir atrast sev vēlamo maizes recepti un tās sastāvdaļas ielikt katlā noteiktā secībā. Vispirms ir jāielej ūdens, pēc tam jāpieber milti receptē norādītajā daudzumā, tad jāpievieno klijas, graudi, sēkliņas, sāls, cukurs, sausais raugs, piena pulveris, sviests un jāieslēdz ierīce. Var arī eksperimentēt ar garšas niansēm, pievienojot, piemēram, ceptus sīpolus vai samaltu papriku, dilles vai pētersīļus, sēkliņas vai riekstus, žāvētus dārzeņus vai sukādes, alu vai medu, citiem vārdiem sakot – iespējams pilnībā izpaust savas kulinārās fantāzijas.

Un tad sākas īsti brīnumi. Maizes cepšanas ierīce uzkarsē sastāvdaļas, sajauc un elastīgas lodes formā izveido mīklu. Pēc tam pusotru stundu elektroniskā vadībā mīkla uzrūgst. Tajā laikā šajā ierīcē vairākas reizes to samīca un – visbeidzot – izcep. Klaipa garozas krāsu iespējams izvēlēties pēc savas gaumes. Automātiskās maizes cepšanas ierīces izpilda daudzas funkcijas, kuras parasti mājsaimnieces veic nelabprāt. Piemēram, šai ierīcei ir programma Mīkla, kas ļauj vienkārši iegūt mīklu picas, virtuļu vai pelmeņu pagatavošanai.

Visu rakstu lasiet 15. septembra izdevumā Māja.

Svarīgākais