Ja vien dabai neuznāk kādi īpaši untumi, tieši gailenītes ir tās, kas vēsta par sēņošanas sezonas sākumu.
Savas priecīgi dzeltenās krāsas dēļ gailenes ir viegli pamanāmas, tās mēdz augt bariņos un ļoti reti ir tārpainas.
Kad gailenes sākušas pa īstam augt, bez guvuma nepaliek neviens – ne iesācējs, ne paslinks sēņotājs, ne tāds, kuram nav visai laba redze vai bail dziļi iet mežā. Arī pārlieku pedantiskiem ļautiņiem gailene ir viena no tām sēnēm, kas izraisa vismazāk iebildumu, jo tā ir tīra, bez grūti noplēšamas ādas, bez stobriņiem, ar viendabīgu konsistenci. Protams, viņiem patiktu, ja gailenes tāpat kā šampinjoni būtu pilnīgi vienādas, simetriskas un nāktu no audzētavām, taču šīs sēnes nav piejaucējamas, tās atzīst tikai mežu, lai gan kultivēšanas mēģinājumi pasaulē esot bijuši. Gailenes ir izplatītas ne tikai Ziemeļvalstīs un Austrumeiropā, tās sēņotāji lasa arī Itālijā, Francijā, Vācijā, Kanādā, ASV un citur. Un cik skanīgi gailenei nosaukumi svešās mēlēs: chanterelle, girolle, rossinyiol... Mums šķiet, ka gailenēm piestāv sacepts speķis un jaunie kartupeļi, bet itāļi tās liek uz picas kopā ar mocarellu un puraviem vai pasniedz ar spageti. Izrādās, gardēžu iecienīta kombinācija ir gailenes, kas saceptas ar gliemeņu gaļu, vai sautētas gailenes ar brieža cepeti. No tām gatavo dažādus salātus, tai skaitā – ar kalmāriem un garnelēm, populāras ir gaileņu zupas un omletes.
Visvieglāk gailenes ir sagatavot ziemai, tās kaltējot. Var vienkārši ar šujamās adatas palīdzību savērt gailenes uz diega un pakarināt virteni istabas temperatūrā. Kad gailenes ir pietiekami izžuvušas, tās var locīt un pārlauzt. Izkaltētās sēnes saliek stikla burkā ar skrūvējamu vāku un uzglabā skapī. Pirms pievienošanas zupai, sautējumam vai gaļas ruletes pildījumam kaltētās gailenes vispirms izmērcē ūdenī. Tās var arī samalt pulverītī un pielikt ēdieniem, kuriem grib piešķirt sēņu garšu. Kādu laiku gailenes var uzglabāt vēsā vietā, saceptas cūku taukos vai sviestā. Par to, vai gailenes ir piemērotas marinēšanai un sālīšanai, domas dalās. Lielākajai daļai ēdāju tādas gailenes nepatīk sīkstās konsistences dēļ. Gailenes var arī saldēt – vispirms sagriež gabaliņos, liek uz sausas pannas, uzliek vāciņu un karsē, līdz izdalās šķidrums. Tad pannai noņem vāciņu un sēnes maisot karsē, līdz šķidrums iztvaiko. Uzkaisa nedaudz sāls, atdzesē un saldē. Pirms lietošanas sēnes neatlaidina, bet pievieno karstam ēdienam.
Visu rakstu lasiet 11. augusta izdevumā