Ar mākslinieces pieskārienu

"Ikdienā bieži vien nav laika, lai maltīti varētu baudīt nesteidzoties. Man patīk to darīt, tāpēc, kad nav nekur jāsteidzas, skaisti servēju galdu, izvēlos lielus šķīvjus, lai ēdiens uz tā varētu izcelties, pagatavoju ko garšīgu un kopā ar savu otru pusīti vai draugiem izgaršoju katru kumosu," idillisku ainu uzbur gleznotāja Linda Daņiļevska.

"Gatavojot ēst, reti kad izmantoju blenderi, virtuves kombainu vai kādu citu mūsdienu sadzīves tehnikas priekšmetu, jo tad nav tieša kontakta ar ēdienu. Lai tas izdotos garšīgs, manuprāt, pēc iespējas vairāk vajag ielikt kaut ko no sevis. Es pat olas biskvītam putoju ar roku, kaut ar mikseri būtu daudz ātrāk," vienu no saviem ieradumiem, rosoties virtuvē, raksturo Linda. "Man ļoti patīk gatavot un redzēt, ka citiem garšo manis taisītais ēdiens."

Viens no mājinieku un arī viesu iecienītiem Lindas meistarstiķiem esot cepti vistas spārniņi sojas mērcē. "Nopērku tik daudz vistas spārniņu, lai ar tiem varētu noklāt cepešpannu. Taukvielas un garšvielas nepievienoju. Vispirms spārniņus ātri aprauju brūnus, tad tiem uzleju nedaudz ūdens, pudeli sojas mērces, pārbārstu sāli un piparus (ņemu dažādus, lieku dvielī un sasmalcinu ar gaļas cirvīti) un kādu brīdi pasautēju. Nobeigumā uzrīvēju sieru Ausma. Sanāk diezgan ass un sātīgs ēdiens."

Šādi pagatavoti vistas spārniņi garšojot gan silti, gan auksti, ar alu un bez tā, ar salātiem vai bez tiem. "Es pieskaņojos gadalaikam. Šobrīd, kad tirgus ir pilns ar lieliem un maziem gurķiem, tos iesālīju milzīgā stikla glāzē. Kas grib, var pieiet un izķeksēt sev mazsālītu gurķīti."

Lai gurķi būtu kraukšķīgāki un ar asumiņu, Linda tradicionālajam sālījumam un garšvielām piešāvusi klāt burciņu mārrutku, kā arī nežēlojot ķiplokus. Stāstot par mazsālītajiem gurķīšiem, māksliniece atceras, ka ķīniešu restorānā tos baudījusi ceptus. "Kad draugi nolēma atvērt ķīniešu ēdienu restorānu, es iekārtoju tā interjeru. Kamēr ēstuve tapa, mums ēdienu gatavoja pavārs ķīnietis. Tas, ko viņš dabūja gatavu, ir neaprakstāmi. Kā izcils baudījums garšas kārpiņām man prātā palikuši cepti svaigie gurķi sojas mērcē. Mājās tos nav iespējams pagatavot tā, kā vajadzētu, jo gurķi jācep vokpannā uz atklātas uguns liesmas. Jābūt ļoti lielam karstumam."

Visu rakstu lasiet 21. jūlija izdevumā

Svarīgākais