Fenheli pazīst kā garšaugu un arī ārstniecības augu. Tas ir čemurziežu dzimtas pārstāvis, kuru jau izsenis augstu vērtē tā maigā aromāta dēļ, kas atgādina anīsa liķieri. Fenhelim piemīt patīkama smarža un saldena garša.
Fenhelis satur daudz C vitamīna, karotīnu, B un E vitamīnus.
Fenhelis spēj sasniegt pat divu metru augstumu, tam ir tievas lapas, līdzinās dillēm, un zeltaini dzeltenīgi ziedi. Pēc tam, kad zieds ir atmiris, sēklas veido čemuru, tās novāc tad, kad ir sakaltušas. Fenheļa sēklām ir maza, ovāla forma, zeltaini brūngana krāsa, tās var lietot gan veselas, gan maltas. Savulaik fenhelis auga pie Vidusjūras, bet tagad galvenokārt tiek audzēts Indijā, Ķīnā, Ēģiptē un Turcijā. Tālā senatnē tika uzskatīts, ka fenheļa sēklas īpaši palīdz pret sliktu redzi un ka fenhelis dod spēku. Senajā Grieķijā fenheli dēvēja par veiksmes simbolu. Nesenā vēsturē puritāņi fenhelim piešķīra nozīmi – tikšanās sēkliņas, jo viņiem patika tās košļāt satikšanās laikā. Fenheļa augļi satur 12–18 procentus ēterisko eļļu, kuras izmanto kā kakao sviesta aizstājēju. Pats fenheļa auglis uzlabo apetīti un veicina gremošanu. Tautas medicīnā fenheli lieto, ja ir uzpūties vēders, tam raksturīga dezinficējoša un atkrēpošanu veicinoša iedarbība. Indieši pēc maltītes pasniedz grauzdētas vai iecukurotas fenheļa sēklas. Tās atsvaidzina elpu.
***
EKSPERTA VIEDOKLIS
Andis BRĒMANIS, dietologs:
– Fenhelis nedaudz atgādina dilles. Izmanto visu – kātu, lapas, sēklas – tāpat kā dillēm. Tajā ir specifiskas ēteriskās eļļas, tāpēc fenhelim ir interesanta garša, atgādina anīsu. To var izmantot salātos, marinādēs, aukstajās zupās un citos ēdienos. Veicina gremošanu, tāpēc nereti bērniem iesaka dzert fenheļa tēju, lai neuzpūšas vēders. Fenhelī ir daudz C vitamīna, arī beta karotīns un E vitamīns, raksturīgs izteikts kālija pārsvars pār nātriju. Ja fenheļa garša patīk, to droši var izmantot ēdienkartē. Vajag pamēģināt fenheli!
Noderīgi
Kā sagatavot svaigu fenheli
Fenhelim ir vērtīgs sīpols ar lapām, sakne, kātiņi un sēklas. Visbiežāk pārtikā izmanto sīpolu.
Jaunos fenheļa kātiņus var pasniegt kā ēdienu no svaigiem dārzeņiem. Plūksnainās lapiņas var pievienot pie salātiem un var izmantot kā pildījumu zivīm. To var izmantot arī ēdienu rotāšanai. Fenheļa sīpolu nomazgā aukstā ūdenī, apgriež saknes. Nogriež kātiņus un lapas. Ja ir vēlēšanās, tos var atstāt kādam citam ēdienam. Sīpolu pārgriež uz pusēm vai četrās daļās. Ja ir vēlēšanās, var izgriezt serdi un sagriezt sīpolu. Fenheļa sēklas var apcept, pirms tās tiek izmantotas par garšvielu, lai tām būtu spēcīgāka garša.