Pilnīgi traks pavārs

"Ēdiena gatavošanā nav nekā sarežģīta. Vajag tikai mazliet saprāta, talanta un garšas izjūtas," ir pārliecināts dziedātājs Goran Gora, īstajā vārdā Jānis Holšteins-Upmanis (25). Jānis pats sevi dēvē par "pilnīgi traku pavāru", kam ļoti patīk gatavot ēst.

Jānis apzināti ikgadējos Saulgriežu svētkus cenšas svinēt kopā ar ģimeni un draugiem lauku mājās Jēkabpils rajona Sunākstē, kur tad arī Līgodienā maizes krāsnī tiek cepti dažādi pīrāgi, kā arī siets Jāņu siers. "Mana spilgtākā asociācija par Jāņiem ir tieši šī rosīšanās pa virtuvi, ēdiena gatavošana, ko parasti darām visi kopā. Es Jāņus uztveru kā ģimenes svētkus, nevis kā lielu masu pasākumu. Tie ir tādi kopā būšanas svētki ar cilvēkiem, kas tev ir svarīgi," stāsta Jānis.

Firmas ēdiens – dažādas mērces un cepti jaunie kartupelīši

"Ikdienā man ļoti patīk gatavot ēst. Mūsu ģimenē tas laikam ir gēnos – arī mans tēvs ir izteikts ēst gatavotājs, viņa mamma tāpat, un arī mans brālis tāds ir. Iespējams, to var izskaidrot ar to, ka mēs jau bērnībā ļoti daudz paši taisījām ēst. Vecāki daudz strādāja, un mums patiesībā nebija izvēles – pēc skolas abi rosījāmies pa virtuvi. Tā es to virtuvi lēnām iemīlēju. Joprojām virtuvē sajūtu atslodzi no ikdienas, tāpēc cenšos katru dienu kaut ko pagatavot. Ne vienmēr tas, protams, izdodas, bet, kad sanāk, tad mūsu ģimenē laikam es esmu tas lielākais ēst taisītājs. Sieva Māra (dziedātāja, grupas Astro`n`out soliste Māra Upmane-Holšteina – aut.) gan arī mēdz gatavot, bet es visbiežāk esmu tas, kas izkaro šo vietu virtuvē. Es gatavoju visu, kas vien ienāk prātā. Vairāk piekopju tādu kā Mārtiņa Sirmā stilu – likt lietā to, kas ir pieejams, un tik lielu uzmanību nepievērst noformējumam, cik saturam. Mārai garšo visi mani ēdieni. Viņa gan mēdz man aizrādīt par noformējumu, bet nekad neko nav teikusi par saturu. Tā kā saturs ir galvenais, tad pie šo principu ēst gatavošanā arī ievēroju. Nemitīgi pats sev meklēju dažādus izaicinājumus. Bet mans labākais veikums noteikti ir dažādas mērces. Visbiežāk tās ir miltu mērces, kurās pamanos salikt dažādas interesantas sastāvdaļas. Un vēl man ļoti labi sanāk pagatavot mazos jaunos kartupelīšus cepeškrāsnī. Tas ir mans firmas ēdiens, kas līdz šim garšojis ikvienam mūsu ciemiņam," atzīst Jānis.

Svarīgākais – garšas izjūta

Stāstot par saviem ēst gatavošanas paradumiem, Jānis uzsver, ka visbiežāk gatavo, kā pats saka, "smagos" ēdienus. Dziedātājs virtuvē nebaidās eksperimentēt, jo, pēc viņa domām, kulinārijā visbūtiskākais tomēr ir garšas izjūta. Ja šīs izjūtas nav, tad ēdiena gatavošana, balstoties uz vislabākajām pavārgrāmatām, neko nelīdzēs. Kā uzskata Jānis, viņam šī izjūta piemīt. Un dažādi interesanti savienojumi un eksperimenti to tikai papildina. Tieši tādā veidā radušies daži Jāņa jo īpaši iecienīti ēdieni, piemēram, mannas biezputra ar banāniem. "Es nemēdzu skatīties pavārgrāmatās proporcijas, kādās vajadzētu likt sastāvdaļas, bet visu lieku tā, kā pats jūtu. Visbiežāk pēc acumēra. Ja esmu uzvārījis mannas biezputru un mājās ir banāns, tad kāpēc gan to nepielikt klāt? Un sanāk ļoti garšīgi. Iesaku visiem," stāsta Jānis.

Margarīnam un sviestam saka nē

Holšteinu-Upmaņu ģimenē īpaša aktualitāte pēdējā laikā ir sīpolu lietošana uzturā. "Sīpoli man tiešām ir liels atklājums. Varētu sevi dēvēt par tādu kā sīpolu fanātu, jo tā ir tā lieta, ko man gribas pievienot visiem ēdieniem. Vēl man ļoti garšo dažādi sacepumi, lazanja un cepti kartupeļi dažādos veidos. Ar kartupeļiem gan ir tā, ka vajag pareizu eļļas daudzumu. Man nepatīk trekni un taukaini ēdieni. Uzturā vispār nelietoju ne sviestu, ne margarīnu. Tas, visticamāk, saistīts ar kādu atgadījumu no bērnības, kad tētis pārnāca mājās ar polietilēna maisiņu, kurā bija balta masa. Brālim tika pateikts, ka tas ir saldais biezpiens, un viņš, protams, paņēma lielāko karoti, kādu varēja atrast, un lika mutē. Tikpat ātri gan viss iznāca atpakaļ ārā, jo izrādījās, ka tie bija dzīvnieku tauki. Lai gan pats nebiju tas, kas tos dabūja ēst, šis notikums manī, kā redzams, atstājis paliekošas sekas. Vēl man ļoti negaršo cukīni, ķirbji un kabači. Bet, kad aizbraucu uz Baldoni pie vecākiem, mamma mani tāpat mēģina pierunāt tos ēst. Bet vienmēr un visur es varētu ēst maltas gaļas mērci. Protams, paša taisīto, jo ir svarīgi, lai tā nebūtu ūdeņaina, bet gan bieza, ar daudz sīpoliem un piegrieztu ķiploku."

Jānis atzīst, ka ikdienā ēdot diezgan neveselīgi. Bieži sanākot vien divas ēdienreizes – brokastis un vēlas vakariņas. Saldumus gan Jānis ēdot ļoti maz. "Agrāk es saldumus lietoju ļoti lielos apmēros, tagad tikpat kā nemaz. Ja tā padomā, tad pats saldos ēdienus tā arī nekad laikam neesmu gatavojis. Cukuru gan ikdienā patērēju, bet nevaru iedomāties sevi ēdam, piemēram, bulciņas."

Svarīgākais