Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

RECEPTE: Rasols pa jaunam

© Leonīds Gusevs

Bieži dzird runājam: latviešu nacionālie ēdieni esot šašliks un rasols... Šašliks lai paliek citai reizei, bet par rasolu šoreiz gan parunāsim. Jo vairāk tāpēc, ka restorāna Ostas skati pavārs Nauris Galejs šo mūsu tautā tik iecienīto un tradicionālo salātu pasniegšanas veidu un sastāvdaļu kopumu piedāvā pavisam jaunā, vēl nebijušā kombinācijā.

Tradicionālais latviešu rasols ar krējuma mērci

Sastāvdaļas: 30 g nēģa želejā, 1 novārīta, biešu sulā iekrāsota, paipalu ola, 15–20 g skābētu gurķu,15–20 g svaigu, dillītēs, marinētu gurķu, 20–25 g sarkano un dzelteno biešu, 30 g vārītu sīrupā marinētu kartupeļu, 10 g burkānu, 10–15 g marinētu baraviku,10–15 g marinētas siļķu filejas, 2 ēdamkarotes skābā krējuma, 30–35 g vārīta teļa šķiņķa, 20 g vārītas jaunlopa mēles, salātlapa, sāls, pipari,

Pagatavošana:

1. Vispirms pagatavo mērci: sīkos gabaliņos sakapā siļķi, sakapā arī marinētas baravikas (derēs arī beciņas). Kapātajām siļķēm un sēnēm pievieno skābo krējumu. Pēc garšas pievieno sāli un piparus.

2. Ja ir vēlme pēc vēl izteiktāka pikantuma, krējumam var pievienot arī sinepes vai mārrutkus. Visu labi sajauc.

3. Porciju trauciņā ieliek 2 ēdamkarotes mērces. Ļoti plānās šķēlēs sagriež vārītu mēli, šķēles uztin un izkārto: kādu – virs mērces, pārējās – uz šķīvja.

4. Gan mērcei, gan uz šķīvja pievieno pāris salātu lapas un dažādus dārzeņus: vārītu, atdzesētu un nomizotu kartupeļu, sarkano un dzelteno biešu, burkānu gabaliņus, svaiga gurķa bumbiņas, nelielos gabaliņos sagrieztu skābētu gurķi, šķēlītēs sagrieztu vārītu teļa šķiņķi. Kārtojumam pievieno vārītu, uz pusēm pārgrieztu paipalu oliņu. Lai ola iegūtu koši violetu nokrāsu, tai pēc novārīšanas noloba čaumalu un kādu brīdi patur biešu sulā.

5. Šķīvī, uz kura izkārtotas dažādas salātu piedevas, pievieno gabalos sagrieztu želēto nēģi un gardo želeju.

6. Pateicoties dažādajām sastāvdaļām, rasols sanāk bagātīgs, raibs un acij tīkams, bet, ja ir vēlēšanās, pasniedzot porciju var dekorēt vēl ar kādu zaļumiņu.