Pildītas kartupeļu strūdeles

© Leonīds Gusevs

Katra namamāte ne reizi vien piedzīvo situāciju, kad saimei, neskatoties ne uz ko, ēst gribas, bet kaut ko izmeklētu gatavot un ilgi stāvēt pie plīts vai nu nav laika, vai vienkārši negribas.

 Arī tad, ja šķiet, ka mājās nekā nav, ledusskapī taču vienmēr atrodas kāds vakardienas neapēstais krikumiņš. Ir variants: ļaujot vaļu jaunradei, no ikdienišķiem produktiem, neko daudz neiespringstot, var pagatavot gardu un sātīgu ēdienu, katru reizi tam piešķirot citu nosaukumu, citu garšas niansi un citu izskatu.

Sastāvdaļas: 

strūdelēm: apmēram 1 kg ar mizu vārītu, atdzesētu kartupeļu, 2–3 olas, pāris ēdamkarotes miltu, sāls, pipari;

pildījumam: malta gaļa,  sīpoli, ķiploka daiva, asās paprikas pāksts, sāls, svaigs vai kaltēts timiāns,  olīveļļa;

krējuma mērcei: sīpoli, ķiploki, sviests, salds krējums, olīveļļa, baltvīns, sāls, cukurs.

Pagatavošana:

1. Vārītus, atdzesētus kartupeļus nomizo, samaļ gaļas mašīnā.

2. Kartupeļu masai pievieno divas trīs olas, šķipsniņu sāls, pāris ēdamkarotes miltu. Visu labi samīca.

3. Sakarsētā olīveļļā apcep sasmalcinātus sīpolus un malto gaļu, pēc garšas pievieno sāli, piparus, timiānu, sasmalcinātu aso paprikas pāksti. Ja ir vēlme, kopā ar sīpoliem un ķiplokiem var apcept arī tomātus.

4. Kamēr gaļas un sīpolu sacepums atdziest, pagatavo krējuma mērci. Divus vidēji lielus sīpolus sagriež, sasmalcina pāris ķiploka daivas.

5. Sakarsētā olīveļļā visu apcep, līdz sīpoli un ķiploki kļūst zeltaini. Pievieno ēdamkaroti sviesta: eļļā ceptajiem sīpoliem sviests piešķir īpaši izteiktu garšas niansi.

6. Pievieno mērcei apmēram 200 g salda krējuma un ļauj sīpoliem nedaudz pasautēties.

7. Pabiezajai mērcei pievieno apmēram 150 gramu sausa baltvīna, ļauj vēl nedaudz pavārīties, lai iztvaiko alkohols. Pievieno šķipsnu sāls un apmēram ēdamkaroti cukura: cukurs ēdienam piešķir īsto smeķi!

8. No kartupeļu masas gatavo strūdeles: ar miltiem iepūderētās rokās ņem vienas kārtīgas kotletes cienīgu kartupeļu masas devu, uz plaukstas to izlīdzina, liek virsū karoti gaļas pildījuma.

9. Kartupeļu kroketi rūpīgi aiztaisa ciet, liek uz pannas.

10. Kroketes no abām pusēm cep zeltaini brūnas.

11. Pasniedz kopā ar zaļumiem, krējuma mērci, brūkleņu ievārījumu, vīriešu zapti, skābu krējumu vai ko citu, kas tajā brīdī ir pie rokas un labi iet kopā.

Pildījuma varianti

• Sieri: sākot ar cietajiem, beidzot ar mīkstajiem, pikantajiem.

• Sēnes: šampinjoni, baravikas, gailenes, bērzlapītes, saulsardzenes + sīpoli, garšvielas.

• Tomāti: saulē kaltēti vai svaigi, apcepti kopā ar sīpoliem un ķiplokiem.

• Spināti + cieti vārīta ola.

• Desa, neapēsta šmorējuma gabals, speķītis, vistas gaļa + sīpoli, garšaugi – viss sacepts kopā.

Svarīgākais