Ar āboliem, ar biezpienu, ar rabarberiem, ar dažādām ogām, ar zapti un drumstalām – plātsmaizes mums, latviešiem, ir sen zināma un pašsaprotama kulinārā mantojuma sastāvdaļa, ko, laikam ejot, esam iemanījušies arī mūsdienīgot un papildināt ar jauniem akcentiem un vēl nebijušām produktu kombinācijām.
Šoreiz gatavojam kaut ko attālināti radniecisku izslavētajai itāļu picai, taču nē – iznākums ir izteikti latvisks, aromātisks un ļoti, ļoti gards.
Sastāvdaļas: 500 g rauga mīklas , apmēram 300 g dažādu sieru:kazas piena, Holandes, ķimeņu, Ekstra, 2 ēdamkarotes majonēzes, 2 olu dzeltenumi, viens vidēji liels cukini, 2 lieli tomāti, 1 liels burkāns, 1 sarkana, 1 dzeltena saldā paprika, 1 sarkanais sīpols,1 liela ķiploka daiviņa, kūpināts cūkgaļas cauraudzis, garšvielu maisījums Montreal, sāls, kaltēts baziliks, citronpipari, smalki rīvēts cietais siers Monterigo vai kāds cits
Pagatavošana: 1. Ja laika ekonomijas nolūkos nav variantu nevainojamu rauga mīklu nopirkt kādā konditorejas veikaliņā, tā jāgatavo pašam. Ņem burkānu (ja tie nelieli, tad vairākus), sarīvē sīkās skaidiņās. Rīvētajam burkānam pievieno mazliet sāli, divas ēdamkarotes biezas, neitrālas garšas majonēzes un divus olu dzeltenumus, nedaudz citronpiparu un saberztus ķiplokus.
2. Puslīdz vienāda biezuma šķēlēs sašķēlē papriku, cukini, sīpolus, tomātus. Salmiņos sagriež sierus, kazas piena sieru sadrupina.
3. Pannā ieklāj cepampapīru, to ietauko un ieklāj plāni izrullētu rauga mīklu.
4. Uz rauga mīklas klāj burkānu – majonēzes masu un to vienmērīgi izlīdzina.
5. Virs burkānu masas pamīšus liek plānās ripiņās sagrieztus cukini, tomātus, sīpolu gredzenus, salmiņos sagrieztu papriku. Tā kā visi dārzeņi ir krāsaini, tad kārtojuma rakstu pēc sirds patikas veido raibi košu.
6. Pa virsu dārzeņiem kārto nelielos salmiņos sagrieztus sierus. Sieru izlasi katrs var veidot pēc savas gaumes un konkrētā brīža iespējām, tikai jāraugās, lai vismaz viena siera šķirne būtu pietiekami trekna.
7. Plātsmaizei izvēloties dārzeņus, iznākums, protams, būs pietiekami veģetārs, tāpēc dūšas piesiešanai var pievienot plānās šķēlītēs sagrieztu kūpinātu cūkgaļas cauraudzi – to kārto vai nu virs dārzeņu vai sieru kārtas.
8. Plātsmaizei pārkaisa labi daudz kaltēta bazilika un garšvielu maisījumu Montreal. Sāls, melnie pipari, kaltēti ķiploki un sīpoli, augu eļļa, diļļu sēklas, koriandrs, čili, rozmarīns, sinepju sēklas, dabiskie diļļu un paprikas aromāti – tas viss kopā veido garšvielu maisījumu, kas patiesībā plātsmaizei piešķir pikanti neatkārtojamo garšas buķeti, kad tā tiek ņemta no cepeškrāsns un celta galdā.
9.Beigās visu plānā kārtiņā pārkaisa ar smalki rīvētu cieto sieru.
10. Pannu ar plātsmaizi liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un apmēram pusstundu cep 180 grādu temperatūrā.