Brendijā nogatavināta Ziemassvētku augļu kūka

© Leonīds Gusevs

Starp neskaitāmām piparkūku, medusraušu, marcipāna, mandeļkūciņu, kanēļmaizīšu un daudzu citu Ziemassvētku kārumu receptēm īpaša vieta ierādāma Lielbritānijā tik popu­lārajai augļu kūkai, ko namamātes galdā parasti ceļ tikai Ziemassvētkos.

Se­viš­ķi gar­da un aro­mā­tis­ka šī kū­ka iz­do­das tad, ja to pa­cen­šas iz­cept vis­maz mē­ne­si pirms svēt­kiem un la­bi no­ga­ta­vi­na, rei­zi ne­dē­ļā pa­cie­nā­jot ar bren­di­ju.

Ie­sa­ka vies­nī­cas Tal­link Ho­tel Rī­ga res­to­rā­na Ele­ments kon­di­tors Jā­nis Kai­ris

Sa­stāv­da­ļas:250 g svies­ta, 200 g brū­nā mus­co­va­do cu­ku­ra, pus­e glā­zes me­dus, pus­e tēj­ka­ro­tes sāls, 6 olas, 200 g mil­tu, 2–3 tēj­ka­ro­tes sa­smal­ci­nā­tu garš­vie­lu (ka­nē­lis, kar­da­mons, krust­nag­li­ņas, in­gvers, ko­ri­andrs, smar­žī­gie pi­pa­ri),  tēj­ka­ro­te ce­pa­mā pul­ve­ra, 2 glā­zes sa­smal­ci­nā­tu žā­vē­tu aug­ļu: tum­šās, gai­šās ro­zī­nes, ap­ri­ko­zes, plū­mes, dzēr­ve­nes, ķir­ši, 2 glā­zes sa­smal­ci­nā­tu val­riek­stu un man­de­ļu,150 g apel­sī­nu ie­vā­rī­ju­ma, rī­vē­ta cit­ro­na mi­zi­ņa, vie­na apel­sī­na su­la, 60 g bren­di­ja. 

Pa­ga­ta­vo­ša­na: Ie­priek­šē­jā die­nā sa­smal­ci­na žā­vē­tus aug­ļus, pie­vie­no dru­pi­nā­tus val­riek­stus un man­de­les – ma­su la­bi sa­jauc, pār­lej ar bren­di­ju un nak­ti at­stāj, lai uz­briest. Mīk­stam svies­tam pie­vie­no me­du un pu­to, tad pie­vie­no brū­no cu­ku­ru un pu­to­ša­nu tur­pi­na. Pa da­ļām pie­vie­no olas – tur­pi­na pu­to­ša­nu, līdz cu­kurs pil­nī­bā iz­ku­sis.Mil­tos ie­jauc ce­pa­mo pul­ve­ri, mil­tus ie­ci­lā svies­ta un olu ma­sā.Ka­fi­jas dzir­na­vi­ņās sa­maļ ko­ri­an­dra sēk­las, krust­nag­li­ņas, smar­žī­gos pi­pa­rus. Pie­vie­no mal­tu in­gve­ru, ka­nē­li, kar­da­mo­nu, vis­as garš­vie­las sa­mai­sa un ie­jauc mīk­lā.Mīk­lai pie­vie­no bren­di­jā uz­brie­di­nā­tos aug­ļus un riek­stus. Ņem kēk­sa veid­ni (vai vai­rā­kas), ie­eļ­ļo, iz­klāj ar ce­pa­mo pa­pī­ru. Mīk­lu liek veid­nē, iz­lī­dzi­na un sa­kar­sē­tā ce­peš­krās­nī 120 grā­du tem­pe­ra­tū­rā cep ap­tu­ve­ni trīs stun­das. Kū­kas ga­ta­vī­bu pār­bau­da ar ko­ka ir­bu­lī­ti: ja ie­du­rot mīk­la tam klāt ne­līp, ga­tavs! Iz­cep­ta­jai kū­kai is­ta­bas tem­pe­ra­tū­rā vis­maz vie­nu stun­du ļauj at­dzist. Kēk­sam lī­dzī­go ku­ku­lī­ti iz­ceļ no veid­nes. Bren­di­jā sa­mit­ri­na mar­les ga­ba­lu, ta­jā ie­tin kū­ku. Mar­lē ie­tī­to kū­ku vēl­reiz ie­tin – šo­reiz fo­li­jā. No­slēg­tā trau­kā kū­ku uz­gla­bā le­dus­ska­pī vai kā­dā ci­tā vē­sā vie­tā. Rei­zi ne­dē­ļā mar­li bren­di­jā sa­mit­ri­na no jaun­a un ie­tī­ša­nas pro­ce­dū­ru at­kār­to.Lai kū­ka iz­ska­tī­tos ka­ra­lis­ki, pirms cel­ša­nas gal­dā to pār­lej ar ol­bal­tu­ma gla­zū­ru un ro­tā ar aug­ļiem un riek­stiem.

PA­DOMS

Aug­ļu kū­ku vis­la­bāk sākt ga­ta­vot Ad­ven­tes sā­ku­mā, pats vē­lā­kais – di­vas ne­dē­ļas pirms Zie­mas­svēt­kiem.Re­cep­tē mi­nē­tās žā­vē­tu aug­ļu un riek­stu pro­por­ci­jas nav jā­uz­tver bur­tis­ki – to sor­ti­men­tā un dau­dzu­mā at­ka­rī­bā no ie­spē­jām pie­ļau­ja­ma brī­va im­pro­vi­zā­ci­ja. Kū­kas sa­tu­ram var pie­vie­not arī da­žā­das su­kā­des, žā­vē­tas da­te­les, bet bez tām var arī iz­tikt. Var iz­tikt ti­kai ar val­riek­stiem vien, vēl var pie­vie­not laz­du un ci­tus riek­stus.Kū­kai pie­vie­no­ja­mās garš­vie­las vis­la­bāk malt vai berzt paš­iem – būs iz­teik­tāks aro­māts un gar­ša. Ne­va­ja­dzē­tu pār­spī­lēt ar mus­kat­riek­stu – par daudz pie­vie­nots, tas var no­mākt ci­tas garš­vie­las. Šai kū­kai pie­stā­vēs arī zvaig­žņu anī­sa gar­ša.Ne­va­jag bai­dī­ties no pa­šas gal­ve­nās Zie­mas­svēt­ku lai­ka garš­vie­las – ko­ri­an­dra! Bren­di­ja vie­tā var iz­vē­lē­ties ru­mu vai bren­di­ja li­ķie­ri ar cit­ro­nu un ja nav ie­bil­du­mu pret kon­ja­ku, svēt­ku gal­dā var celt kon­ja­kā brie­di­nā­tu aug­ļu kū­ku.

Svarīgākais