Starp neskaitāmām piparkūku, medusraušu, marcipāna, mandeļkūciņu, kanēļmaizīšu un daudzu citu Ziemassvētku kārumu receptēm īpaša vieta ierādāma Lielbritānijā tik populārajai augļu kūkai, ko namamātes galdā parasti ceļ tikai Ziemassvētkos.
Sevišķi garda un aromātiska šī kūka izdodas tad, ja to pacenšas izcept vismaz mēnesi pirms svētkiem un labi nogatavina, reizi nedēļā pacienājot ar brendiju.
Iesaka viesnīcas Tallink Hotel Rīga restorāna Elements konditors Jānis Kairis
Sastāvdaļas:250 g sviesta, 200 g brūnā muscovado cukura, puse glāzes medus, puse tējkarotes sāls, 6 olas, 200 g miltu, 2–3 tējkarotes sasmalcinātu garšvielu (kanēlis, kardamons, krustnagliņas, ingvers, koriandrs, smaržīgie pipari), tējkarote cepamā pulvera, 2 glāzes sasmalcinātu žāvētu augļu: tumšās, gaišās rozīnes, aprikozes, plūmes, dzērvenes, ķirši, 2 glāzes sasmalcinātu valriekstu un mandeļu,150 g apelsīnu ievārījuma, rīvēta citrona miziņa, viena apelsīna sula, 60 g brendija.
Pagatavošana: Iepriekšējā dienā sasmalcina žāvētus augļus, pievieno drupinātus valriekstus un mandeles – masu labi sajauc, pārlej ar brendiju un nakti atstāj, lai uzbriest. Mīkstam sviestam pievieno medu un puto, tad pievieno brūno cukuru un putošanu turpina. Pa daļām pievieno olas – turpina putošanu, līdz cukurs pilnībā izkusis.Miltos iejauc cepamo pulveri, miltus iecilā sviesta un olu masā.Kafijas dzirnaviņās samaļ koriandra sēklas, krustnagliņas, smaržīgos piparus. Pievieno maltu ingveru, kanēli, kardamonu, visas garšvielas samaisa un iejauc mīklā.Mīklai pievieno brendijā uzbriedinātos augļus un riekstus. Ņem kēksa veidni (vai vairākas), ieeļļo, izklāj ar cepamo papīru. Mīklu liek veidnē, izlīdzina un sakarsētā cepeškrāsnī 120 grādu temperatūrā cep aptuveni trīs stundas. Kūkas gatavību pārbauda ar koka irbulīti: ja iedurot mīkla tam klāt nelīp, gatavs! Izceptajai kūkai istabas temperatūrā vismaz vienu stundu ļauj atdzist. Kēksam līdzīgo kukulīti izceļ no veidnes. Brendijā samitrina marles gabalu, tajā ietin kūku. Marlē ietīto kūku vēlreiz ietin – šoreiz folijā. Noslēgtā traukā kūku uzglabā ledusskapī vai kādā citā vēsā vietā. Reizi nedēļā marli brendijā samitrina no jauna un ietīšanas procedūru atkārto.Lai kūka izskatītos karaliski, pirms celšanas galdā to pārlej ar olbaltuma glazūru un rotā ar augļiem un riekstiem.
PADOMS
Augļu kūku vislabāk sākt gatavot Adventes sākumā, pats vēlākais – divas nedēļas pirms Ziemassvētkiem.Receptē minētās žāvētu augļu un riekstu proporcijas nav jāuztver burtiski – to sortimentā un daudzumā atkarībā no iespējām pieļaujama brīva improvizācija. Kūkas saturam var pievienot arī dažādas sukādes, žāvētas dateles, bet bez tām var arī iztikt. Var iztikt tikai ar valriekstiem vien, vēl var pievienot lazdu un citus riekstus.Kūkai pievienojamās garšvielas vislabāk malt vai berzt pašiem – būs izteiktāks aromāts un garša. Nevajadzētu pārspīlēt ar muskatriekstu – par daudz pievienots, tas var nomākt citas garšvielas. Šai kūkai piestāvēs arī zvaigžņu anīsa garša.Nevajag baidīties no pašas galvenās Ziemassvētku laika garšvielas – koriandra! Brendija vietā var izvēlēties rumu vai brendija liķieri ar citronu un ja nav iebildumu pret konjaku, svētku galdā var celt konjakā briedinātu augļu kūku.