...mīksti karamelizēti, dabiski saldi sīpoli garšas niansēm piesātinātā buljonā, mazliet mikla, tomēr tikko jaušami kraukšķīga bagete un kārtīgi nogatavināts cietais siers, kas nu burbuļo šķīvī kā vesels lavas ezers...
Verdošais šķidrums, pie lūpām likts, mazliet dedzina muti, tomēr ar izsmalcinātu vieglumu aiziet tālāk, un paliek bauda un sāta sajūta. Tādi tie ēdieni ar francisko izcelsmi ir: ikdienišķas sastāvdaļas, viegla, vienkārša, bet samērā ilga un nesteidzīga gatavošana, bet rezultāts fantastisks! Protams, ar pusceptiem sīpoliem un lētu sieru ne to vien iespējams sabojāt.
Recepti piedāvā restorāna Vincents pavārs Oskars Sprukts
Sastāvdaļas: 10 lieli sīpoli, 200 g sviesta, 2,5 l buljona, 1 glāze portvīna, šerija etiķis vai balzametiķis, jūras sāls, melnie pipari, olīveļļa, svaigs timiāns,Vorčesteras mērce, 150 g rīvēta cieta siera, bagete
Pagatavošana: sīpolus sagriež ļoti plānās strēmelītēs vai pusgredzenos. Katliņā ar biezu dibenu izkausē sviestu, pievieno sīpolus un sāli, uz mazas uguns liesmas, ik 15 minūtes apmaisot, cep 3 stundas. Pievieno šerija etiķi, portvīnu, visu rūpīgi izmaisa. Pievieno timiānu un buljonu, vēl 1 stundu turpina sautēšanu, sīpolu zupas virumu ik pa laikam apmaisot.
Bagetes šķēles apslaka ar olīveļļu un cepeškrāsnī viegli apgrauzdē, līdz katra maizes riciņa sāk brūnēt. Sīpolu zupu salej karstumizturīgos porciju traukos, katram traukam virsū liek bagetes šķēli, to biezā kārtā pārber ar rīvēto sieru. Traukus liek sakarsētā krāsnī (ideāli – grila režīmā) un karsē, līdz siers zeltaini izkusis. Pasniedz karstu.
Padomi
• Liekot sīpolus cepties sviestā, nedrīkst aizmirst pievienot sāli – sāls izvelk sīpolu sīvumu un mitrumu.
• Sutinot sīpoli bieži jāmaisa, lai tie nepiedeg.
• Lai sīpolzupa izdotos, svarīga ir pareiza buljona izvēle. Buljonu vāra no apceptiem dārzeņiem, apceptiem teļa vai vistas kauliem. Pārsālīts un nezināmām vielām pārbagāts buljona kubiņš franču sīpolzupas garšu tikai sabojās.
• Sīpolu zupas neatņemamā sastāvdaļa ir arī alkohola piedeva: dažiem patīk ļoti sauss baltvīns, citi priekšroku dod portvīnam.
• No receptes sastāvdaļām nevajadzētu izslēgt etiķi, jo labs šerija vai balzama etiķis zupai piešķir vairākdimensiju garšas noti.
• Var izmantot arī tostētu maizi, taču ar olīveļļu apslacīta un cepeškrāsnī viegli apgrauzdēta bagete kopējā garšā iederēsies labāk.