Kukulīt, kukulīt

© Leonīds Gusevs

Rudens drēgnums liek pārkārtot ēdienkarti un mudina tajā biežāk baudīt kaut ko siltu, smaržīgu, omulību rosinošu. Kāpēc gan beidzot nevarētu mājās cept svaigu maizīti? Nu labi, ne katru dienu, bet reizēm – sestdienās un svētdienās.

Kviešu kliju un linsēklu maizītes

Sastāvdaļas: 1 kg kviešu miltu, 100 g kviešu kliju, 100 g linsēklu, 20 g sāls, 200 g cukura, 50 g rauga, 30 g saldkrējuma sviesta, 100 g iesala ekstrakta, 600 ml ūdens.

Paprikas, vītinātu tomātu un olīvu maize

Sastāvdaļas: 500 g kviešu miltu, 50 g cukura, 10 g sāls, 1 apcepta paprikas pāksts, 20 g vītinātu tomātu, 20 g melno olīvu, 20 g svaiga bazilika, 50 g augstākā labuma olīveļļas, 30 g rauga, 250 ml ūdens.

Kviešu maize ar sīpoliem un sieru

Sastāvdaļas: 500 g kviešu miltu, 200 g puscietā siera, 50 g cukura, 10 g sāls, 250 ml ūdens, 50 g svaigi rīvētu sīpolu, 30 g rauga.

Veselības maizīte

Sastāvdaļas:  500 g kviešu miltu, 200 g rupja maluma miežu miltu, 200 g rupja maluma rudzu miltu, 50 g kviešu kliju, 50 g saulespuķu sēkliņu, 50 g drupinātu valriekstu, 50 g diedzētu rudzu graudu, 50 g diedzētu kviešu graudu, 10 g sāls, 50 g cukura, 100 g iesala ekstrakta, 50 g sviesta, 500 ml ūdens, 50 g rauga.

Kviešu maize ar tomātu sulu un kardamonu

Sastāvdaļas: 1 kg kviešu miltu, 100 g cukura, 10 g sāls, 500 ml konservētu tomātu sulas, 30 g rauga, šķipsniņa lobītu, sasmalcinātu kardamona sēkliņu.

Pagatavošana: mīklas pagatavošana visu veidu maizēm ne ar ko īpašu neatšķiras. Lielā bļodā iesijā nepieciešamo miltu daudzumu, pievieno visus sausos produktus – sāli, cukuru, klijas utt., visu labi samaisa un iedrupina receptē minēto raugu (ne sauso, bet slapjo, to, kuru parasti var nopirkt, sapresētu pēc svara). Pievieno ūdeni, eļļu vai izkausētu sviestu. Vismaz 10 minūtes, domājot labas domas un noteikti ar siltām rokām, mīklu mīca, tad pārkaisa ar miltiem, trauku pārsedz ar tīru dvielīti un siltā vietā maizi liek raudzēt. Divu stundu laikā, kamēr maize rūgst, vismaz divas reizes pāri trauka malām kāpt gribošā mīkla ir jāatsēdina (ar rokām jāatspiež atpakaļ). Kad mīklu ņem no trauka ārā, tai pievieno katrā receptē minētās sastāvdaļas (diedzētus graudus, sēkliņas, drupinātus riekstus, apceptu un sasmalcinātu papriku, vītinātus tomātus u.c.), vēlreiz visu viegli samīca un veido lielākas vai mazākas formas klaipiņus (kukulīšus, karašiņas). Ja nepieciešams, pārber sēkliņas, uz pannas izkārtotu maizīti atstāj 10–15 minūtes, lai tā vēlreiz uzrūgst, tad liek sakarsētā cepeškrāsnī un 175–180 grādu temperatūrā cep: mazākus klaipiņus – 15 minūtes, lielākus – 30 minūtes. Lai labi garšo!

Svarīgākais