Garša tāpat kā flīģeļa skaņa ir jānostāda

© Leonīds Gusevs

Pianiste, Hermaņa Brauna vārdā nosauktās koncertaģentūras dibinātāja un direktore Inna Davidova uzskata, ka virtuvē izdošanās ēst gatavošanā atkarīga no gatavotāja pozitīvajām emocijām un personiskās garšas izjūtas.

Pirms ķerties klāt ēdiena gatavošanai, sevi ir jānoskaņo uz pozitīvām domām, bet garša tāpat kā flīģeļa skaņa ir jānostāda! Izcila pavāre un zinātkāra gardēde būdama, Inna dalās pieredzē, kā sinepju maisījumā pagatavot sulīgu lasi, kā ātri tikt pie universāli izmantojama kuskusa. Arī savu īpašo sautētu kāpostu receptīti atklāj.

Lasis triju veidu sinepēs ar timiānu un kuskusa piedevu

Sastāvdaļas: apmēram 1,5 kg laša vai foreles, angļu, franču un krievu Spilvas sinepes, kaltēts timiāns

Pagatavošana:

1. Tekošā ūdenī lasi (vai foreli) nomazgā, noņem zivij zvīņas. Zvīņas ļoti viegli noņemt, zivi norīvējot ar rupju sāli. Nogriež sānu un astes spuras.

2. Zivi ar ādu uz leju liek uz pergamenta vai cepampapīra, kas izmēros atbilst pannas lielumam. Ar asu nazi zivi līdz pusei iegriež un atver kā grāmatu. Izņem visas asakas. Uz zivs liek triju veidu sinepes: no katras pa ēdamkarotei, tās samiksē un kārtīgi ieziež visu fileju. Krievu sinepju asums, franču sinepju maigā garša un graudiņi, kas pievienoti angļu sinepēm, veido izcilu garšu buķeti un zivij piešķir sulīgumu.

3. Ar sinepēm pārziesto zivi bagātīgi pārkaisa ar kaltētu timiānu. Ziņkārības apmierināšanai un dažādībai ieteicams pamēģināt arī kaltētu rozmarīnu – mazu stūrīti filejas pārkaisa ar to.

4. Cep 30 minūtes sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 220 grādos. Pēc 15–20 minūtēm temperatūru pazemina līdz 180 grādiem un turpina cepšanu. Kad fileja kļuvusi zeltaini brūna un gaisā virmo apetītlīgs aromāts, izņem no cepeškrāsns. Vēl siltu griež gabalos un ceļ galdā. Kā piedeva lieliski garšos kuskuss.

Innas sautētie kāposti

«Manas dzimtas saknes meklējamas Šauļos, tāpēc ģimenē galvenokārt dominē klasiskie Polijas un Lietuvas ebreju virtuves ēdieni. Vecvecmammai bija augstākais pavārmākslas līmenis – Idas ceptos pīrādziņus vēl šodien atceras cilvēki, kas dzīvo Izraēlā un Amerikā... Arī vecmamma bija izcila pavāre, tikpat lieliski gatavo arī mana mamma. Esmu pārmantojusi ļoti daudzas interesantas un oriģinālas receptes ar odziņu, viena no tām – sautēti kāposti. Tie, kas tos mūsmājās kaut reizi garšojuši, pat pēc daudziem gadiem satiekoties atceras un pieprasa atkal!»

Pagatavošana:

Strēmelītēs sagriež svaigu kāpostu un sīpolu. Burkānu sarīvē uz rupjas rīves vai sagriež salmiņos. Nelielā eļļas daudzumā apcep sīpolus, burkānus, kāpostus un liek šmorējamajā pīlē. Pievieno sagrieztus ābolus, papriku, rozīnes, sasmalcinātas aprikozes, vīģes, pavisam nedaudz žāvētu plūmju, melnos un smaržīgos piparus, ķimenes, kaltētu timiānu, lauru lapas, sāli un cukuru. Minimālā ūdens daudzumā, ik pa laikam apmaisot (lai nepiedeg), visu uz lēnas uguns sautē. Pēc brīža pievieno skābētus kāpostus: apmēram vienu trešo daļu no svaigo kāpostu daudzuma. Izmaisa, ja nepieciešams, papildina šķidruma daudzumu un turpina sautēt, kamēr kāposti gatavi.

Garšvielu, sāls un cukura daudzums katram ir individuāls. Kāpostus, ja tie neapēdas uzreiz, var uzglabāt un lietot vēl un vēl: uzsildīti tie ir pat garšīgāki!

Kuskuss Innas gaumē

«Pirmo reizi kuskusu garšoju, esot Tunisijā, un uzreiz sapratu – tas ir produkts, kura garšas daudzveidošanai ir neierobežotas iespējas. To var papildināt ar buljonu, ar dažādām garšvielām un garšaugiem, ar dārzeņiem, gaļu, sēnēm, riekstiem, žāvētiem augļiem. Tradicionālā kuskusa pagatavošana man liekas sarežģīts un laikietilpīgs pasākums, taču eksperimentējot esmu atklājusi veidu, kā ļoti ātri var pagatavot kuskusu, kas vienlīdz labi garšo gan kā silta piedeva kādam pamatēdienam, gan ir ideāla dažādu salātu sastāvdaļa.»

Sastāvdaļas: glāze kuskusa, laba olīveļļa, kumīna sēklas, svaigi vai kaltēti pētersīļi, selerijas, dilles, jūras sāls, malti pipari

Pagatavošana: ielej katliņā ūdeni, pieber kumīnu (romiešu ķimenes), pievieno garšvielas un uzvāra. Verdošā ūdenī ber kuskusu un izmaisa. Svarīgi, lai ūdens aptuveni viena centimetra augstumā atrastos virs kuskusa: ja ūdens būs par daudz, kuskuss briedīs un kļūs pārāk valgs. Ja ūdens būs par maz, kuskuss sabriedīs cietos kunkuļos un būs grūti izmaisāms. Kad kuskuss uz mazas uguns vārījies aptuveni piecas minūtes, pielej divas trīs karotes olīveļļas. Virumu kārtīgi izmaisa. Ja jūt nepieciešamību, vēl pievieno kādas sev tīkamas garšvielas.

Innas ieteikumi

Lai ēdiens iegūtu izteiksmīgu garšu, sāļam ēdienam vienmēr jāpieliek nedaudz cukura, saldam – drusku sāls!

Ēdiens jāgatavo tikai labā garastāvoklī! Garša enerģētiskā līmenī atkarībā no cilvēka noskaņojuma mainās: ēdiens, kas gatavots ar mīlestību, vienmēr izdodas un ir gards. Neomā gatavota maltīte vienkārši neizdodas un arī garšo ne pēc kā – tad labāk nograuzt pliku maizes šķēli, uzdzert glāzi ūdens un iet no virtuves prom.

Svarīgākais