Reibinoši garšīgās trifeles – saldās bumbiņas no Francijas

© F64

Šokolādes izmantojuma variācijas vērtējamas kā neizsmeļamas – jau konditorejā vien šokolādi iespējams iekļaut visdažādākajos ēdienos un atrast neskaitāmas jaunas iespējas kāruma izmantošanai.

Viens no veidiem, kas pārsteidz ar šokolādes garšas īpašībām un dažādo konsistenci, ir leģendām apvītās trifeles, kas jau labu laiku ierindojušās arī vietējo ražotāju produktu sortimentā.

Kas ir trifeles? Šokolādes trifeles ir konditorejas izstrādājumu veids, kas tradicionāli tiek gatavots apaļā vai konusveida formā, konfektes vidū liekot šokolādes piciņu, ko glazē ar pūdercukuru, kakao pulveri, grauzdētiem riekstu gabaliņiem, kokosriekstu skaidiņām vai kaltētiem augļiem un ogām. Šokolādes pildījumam var pievienot karameli, zefīru, liķieri, ogu vai augļu krēmu un citas garšas nianses atkarībā no ēdāja gaumes.

Vārdam trifele konfekšu pasaulē dažādās valodās ir atšķirīga nozīme, līdzīgi kā vārdam pralinē.

Konfektēm šāds vārds dots, pateicoties to bumbiņveida formai – latīņu valodā trifele nozīmē bumbulis vai vienreizējs. Arī vārda otra nozīme saistāma ar šokolādes kārumu – trifeles tradicionāli ir tieši tik lielas, lai tiktu apēstas vienā kumosā. Pēc vizuālās līdzības šāds vārds dots arī dārgajām melno trifeļu sēnēm.

Leģendas vēsta

Ar pievilcīgā salduma izgudrošanu var lepoties franči. Pirmais šokolādes trifeles radījis N. Petručelli 1895. gada decembrī Šamberī Francijā. Plašāka sabiedrība ar trifelēm tika iepazīstināta 1902. gadā Londonā, atverot šokolādes veikalu Prestat, kur vēl līdz mūsdienām ir nopērkamas trifeles ar nosaukumu Napoleons III, kas tiek gatavotas pēc to sākotnējās receptes.

Kāda cita leģenda vēsta, ka trifeles radušās kāda franču kulinārijas giganta Augusta Eskofjēra virtuvē. Kādu dienu, kad viņa mācekļi vēlējušies pagatavot konditorejas krēmu, viņš nejauši pievienojis krēmam šokolādes gabaliņus. Vēlāk, kad šokolādes un krējuma masa sacietējusi, pavārs konstatējis, ka, lai šokolādes bumbiņas iegūtu sfērisku formu, tās iespējams izveidot ar rokām.

Pēc jaunā izgudrojuma apviļāšanas kakao pulverī viņš bija pārsteigts par izstrādājuma līdzību greznajām trifelēm no Perigordas reģiona Francijā un Pjemontas apgabala Itālijā.

Iespējamās variācijas

Dažādās trifeļu faktūras izveidotas, šokolādes vidus bumbiņu apviļājot baltajā cukurā, sasmalcinātos riekstos vai skaidiņās ar šampanieša vai liķiera garšu.

Plašā garšu pasaule ļauj šokolādes bumbiņu glazēt arī ar pipariem, kariju vai citām izsmalcinātām piedevām, kā arī veidot tās citās formās, saglabājot viena kumosa izmēru.

Mūsdienās vārds trifeles bieži tiek lietots Amerikā, lai tā nosauktu jebkuru šokolādes konfekti ar pildījumu, taču, kā uzskata kulinārijas zinātāji, tas nav īsti precīzi, jo uzrakstam šokolādes trifeles jāvēsta, ka kārbiņā būs mazas apaļas šokolādes bumbiņas ar glazūru.

Tāpat nav pareizi par trifelēm dēvēt konditorejas izstrādājumus, kam vidū ir krēmveida masa, kam nepiemīt sfēriska forma. Lai gan iespējamas visdažādākās trifeļu variācijas, populārākās ir Amerikas, Eiropas un Šveices trifeles.

TRIFEĻU VĀRDNĪCA

• Amerikāņu trifeles – atgādina pusīti no pārgrieztas olas. Parasti pārlietas ar tumšās vai piena šokolādes, kā arī sviesta krēmu, dažkārt glazūrai izmantota arī sacietējusi kokosriekstu eļļa. Tās 1980. gadā radījis konditors Džozefs Šmits no Sanfrancisko. Kanādiešu variācija par amerikāņu trifelēm paredz pievienot trifelēm zemesriekstu sviestu.

• Eiropas trifeles – vidus tiek izgatavots no kakao pulvera, piena pulvera, taukiem un citām līdzīgām sastāvdaļām.

• Franču trifelēm raksturīgi izmantot svaigu krējumu un šokolādi, bet glazūru veidot no kakao vai riekstu pulvera.

• Beļģijas trifeles jeb pralinē tiek pildītas ar tumšo vai piena šokolādi, sviesta krēmu vai riekstu pastu.

• Šveices trifeles tiek izgatavotas, sajaucot izkausētu šokolādi ar piena krēmu vai sviestu, vēlāk apviļājot bumbiņas kakao pulverī. Līdzīgi kā franču trifelēm, arī šīm ir ļoti īss uzglabāšanas termiņš.

• Vegānu trifeles var būt jebkuras garšas un formas, aizstājot pienu ar riekstu pienu un sviestu.

Šokolādes trifeles Agneses Bruneres gaumē

Sastāvdaļas: 200 ml saldā krējuma, 450 g šokolādes (nepieciešama tīra tumšā šokolāde un tīra baltā šokolāde), 200 g žāvētu augļu (aprikozes, rozīnes, dzērvenes, plūmes – pēc izvēles, kas labāk garšo), 200 g riekstu (medū grauzdētas mandeles, karamelizētas saulespuķu sēklas, pistācijas, lazdu rieksti, Brazīlijas rieksti u.c. – pēc izvēles), 100 g marmelādes

Pagatavošana:

katliņā uzsilda saldo krējumu un pievieno šokolādi, samaisa un atstāj atdzist istabas temperatūrā. Gatavo masu sadala pa trauciņiem atkarībā no tā, cik dažādas šokolādes trifeles ir vēlme pagatavot. Šokolādes masai pievieno vai nu sasmalcinātus riekstus, vai žāvētus augļus, vai marmelādi, vai pistācijas. Kad sajauktā masa atdzisusi, liek ledusskapī, lai masa sāk sacietēt un kļūst viegli veidojama. Tad ar rokām veido bumbiņas, ko pēc tam apviļā iepriekš sasmalcinātos riekstos, žāvētos augļos, pūdercukurā, cukura bumbiņās. Apviļā krikumiņos, kas atbilst trifeles pildījumam, lai trifeļu baudītājam ir nojausma, kas viņa izvēlētajā trifelē slēpjas. Trifeļu bumbiņas atdzesē ledusskapī un ņem ārā no tā 5 minūtes pirms pasniegšanas.

Šokolādes trifeles

Sastāvdaļas: 360 g tumšās šokolādes, 60 g saldā krējuma, 60 g sviesta,5 ēdamkarotes kakao

Pagatavošana:

apmēram 250 g šokolādes sasmalcina, pievieno saldo krējumu un sviestu un liek kausēties karsta ūdens peldē. Izkausēto masu lej lēzenā traukā un atdzesē apmēram trīs stundas. Pēc tam ar ēdamkaroti atdala vienādus šokolādes gabaliņus, ko saveļ bumbiņās. Lai ar trifeļu masu varētu ērti strādāt, tā ik pa laikam jāievieto atpakaļ ledusskapī. Vienu daļu bumbiņu apviļā kakao pulverī, otru atlikušajā šokolādē, ko izkausē ūdens peldē.

Ruma trifeles

Sastāvdaļas: 120 ml saldā krējuma, 350 g tumšās šokolādes, 3 tējk. ruma, 3 tējk. kakao pulvera, šokolāde un kanēlis dekorēšanai

Pagatavošana:

nelielā katliņā ielej saldo krējumu, pievieno rumu un liek sildīties. Tiklīdz saldais krējums sāk vārīties, ņem nost no plīts un pievieno sadrupinātu šokolādi, karsē vēl apmēram vienu minūti. Visu samaisa viendabīgā masā un atstāj istabas temperatūrā apmēram trīs stundas, līdz masa sacietē līdz tādai konsistencei, lai no tās ar rokām var veidot bumbiņas. Pa to laiku sagatavo maisījumu, kurā trifeles vēlāk apviļāt – sarīvē apmēram 50 g šokolādes un pievieno 3 tējkarotes kakao pulvera. Tad ar tējkaroti ņem sacietējušo masu un plaukstās veido trifeles. Pēc tam liek šokolādes un kanēļa maisījumā un kārtīgi apviļā, gatavas kārto uz šķīvja.