Baklažāni ļaujas pārvērtībām

© Leonīds Gusevs

Virtuvē baklažāni ļaujas neskaitāmām pārvērtībām – tos var vārīt un sutināt, sālīt, konservēt un dažādi pildīt. Baklažāni ir lieliska dažādu biezeņu, sacepumu, salātu un pikantu ievārījumu pagatavošanas sastāvdaļa.

Violetie, bet pie mums vēl īsti nenovērtētie dārzeņi tāpat ir nepārspējami garšas kārpiņu lutinātāji gan siltajās, gan aukstajās uzkodās, ko parasti gatavo no siera, sēnēm vai pastām.

Baklažāni ar kazas sieru, saulē vītinātiem tomātiem un melnajām olīvām

Sastāvdaļas:  2 baklažāni, 1/2 glāzes smalki drupināta kazas vai Fetas siera, 8 lieli, smalki sagriezti saulē, vītināti tomāti, melnās olīvas bez kauliņiem, 1/2 glāzes rīvēta cietā siera, augstākā labuma olīveļļa, jūras sāls,svaigas bazilika lapiņas rotāšanai

Pagatavošana:

1.Baklažānus nomazgā, nosusina, nogriež galus un sagriež pusotra centimetra biezās šķēlēs. Liek dziļā bļodā, apkaisa ar sāli, labi izmaisa, lai sāls vienmērīgi tiktu klāt katrai šķēlei, un uz divām stundām atstāj ievilkties.

2.Apsālītās baklažānu šķēles noskalo vēsā tekošā ūdenī un uz papīra salvetēm nosusina.

3.Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Katru baklažāna šķēlīti no abām pusēm viegli apslaka ar olīveļļu, kārto ar foliju izklātā pannā un aptuveni 10 minūšu cep, līdz šķēlītes kļuvušas gaiši brūnas.

4.Traukā sadrupina kazas sieru, pievieno smalkās šķēlītēs sasmalcinātus vītinātos tomātus un melno olīvu pusītes, masu sajauc.

5.Uz apceptajām baklažānu šķēlēm liek maisījumu, pārkaisa ar rīvēto sieru un atkal liek cepeškrāsnī, līdz cietais siers sāk kust.

6.Baklažāna šķēlītes rotā ar zaļā vai sarkanā bazilika lapiņām un pasniedz siltas, taču tās vienlīdz labi garšo arī kā auksta uzkoda.

Vidusjūras dārzeņu zupa

Sastāvdaļas: 1 baklažāns, 1 cukīni, 1 liels sīpols, 1 liela ķiploka daiva, puse sarkanās paprikas, puse dzeltenās paprikas, timiāna zariņš, olīveļļa, 400 g kārba ar gabalos sagrieztiem konservētiem tomātiem savā sulā, 500 ml dārzeņu buljona,1–2 tējkarotes kaltētu Provansas garšaugu ,2 ēdamkarotes tomātu biezeņa, sāls, malti melnie pipari, saldās paprikas pulveris

Pagatavošana: nomazgātu baklažānu un cukīni sagriež mazos gabaliņos, nomizotu sīpolu un ķiploku sakapā. Paprikai iztīra sēklas un mīkstumu sagriež gabaliņos. Timiānam noplūc lapiņas.

Katlā sakarsē eļļu, ieber sīpolus, ķiplokus un apcep līdz zeltainam caurspīdīgumam. Pievieno baklažānu un abu krāsu paprikas, pielej buljonu un aptuveni 10 minūšu sautē. Pievieno konservētus tomātus ar visu šķidrumu, cukīni, Provansas garšvielu (rozmarīna, lavandas, timiāna, bazilika, estragona, raudenes un salvijas aromāta mikslis), vēl 10 minūšu turpina sautēt.

Tad pievieno pārējās garšvielas, tomātu biezeni un pavāra vēl pāris minūtes.

Baklažānu karpačo

Sastāvdaļas: 4 vidēji lieli baklažāni, 4 ēdamkarotes sezama sēklu pastas, 4 ēdamkarotes bezpiedevu jogurta, 4 ķirštomātiņi, 4 tējkarotes dateļu medus (vai jebkura cita), 4 ēdamkarotes svaigi spiestas citrona sulas, 8 ēdamkarotes olīveļļas, buntīte svaigu bazilika vai raudenes lapu, 1 tējkarote sasmalcināta ķiploka, 1 tējkarote čili pipara, sāls, pipari,

Pagatavošana:uz grila vai karstā pannā baklažānus apcep, kamēr miza kļūst melna un paši dārzeņi mīksti. Tos atdzesē, noņem mizu un pārgriež uz pusēm. Liek uz šķīvjiem, ar dakšu viegli saspaida, vienmērīgi pārlej ar sezama sēklu pastu, pēc tam plānā kārtā baklažāniem pārlej jogurta, medus, olīveļļas un citrona sulas mērci. Pēc garšas pārber sāli, piparus, pasniedzot rotā ar ķirštomātiņu pusītēm, svaiga bazilika (vai raudenes) lapām, smalcinātiem ķiplokiem un čili.

Recepti piedāvā restorāna Vincents pavārs Vilnis Lauciņš

Baklažānu un sēņu laiva

Sastāvdaļas:  baklažāns, sauja sēņu: baravikas, bekas vai gailenes, sīpoli, ķiploki, 50 g labi kūstoša siera, olīveļļa,timiāns ,sāls

Pagatavošana: baklažānu gareniski pārgriež uz pusēm, izņem mīkstumu, tad apsāla un ierīvē ar ķiploku un olīveļļu. Šādi sagatavotu dārzeni aptuveni piecas minūtes cepeškrāsnī cep 200 grādu temperatūrā. Sēnes, sīpolus un izņemto baklažāna mīkstumu sasmalcina un liek pannā cepties – masai pievieno sāli, timiānu un pēc garšas – nedaudz ķiploka. Izceptajās baklažānu laiviņās pilda sagatavoto masu, pārkaisa ar labi kūstošu rīvētu sieru un liek cepeškrāsnī, līdz siers izkusis.

Baklažānu lazanja

Sastāvdaļas:  2–3 baklažāni, tomātu mērce, svaigs baziliks, Mocarella siers, viens lazanjas iepakojums, 1/2 litrs bezpiedevu jogurta, 2 sakultas olas, rīvēts Parmezāna siers, olīveļļa, sāls, pipari

Pagatavošana: pannā aptuveni 10 minūšu apcep kubiņos sagrieztus baklažānus, tad tos nosusina papīra dvielī. Ietaukotā cepamajā traukā kārto: lazanju, pa virsu pārsmērē tomātu mērci, virsū liek apceptos baklažānus kopā ar baziliku un Mocarella sieru (kārtu skaitu veido pēc patikas vai tik, cik ļauj trauka dziļums). Jogurtu sakuļ kopā ar olām, pievieno rīvētu Parmezāna sieru un sāli. Baklažānu – lazanjas kārtojumu pārlej ar jogurta un olu masu un liek sakarsētā cepeškrāsnī 225 grādos. Cep apmēram 35–40 minūšu. Pasniedz kopā ar svaiga bazilika lapiņām.

Karstā baklažānu uzkoda

Sastāvdaļas:  baklažāns, 1 paciņa Mocarella siera , 2 tomāti, ķiploki, olīveļļa,svaigs baziliks, pipari, sāls

Pagatavošana: baklažānu sagriež aptuveni puscentimetru biezās šķēlēs, tomātus – ripās. Sieru sadala četrās daļās. Pirms cepšanas katru baklažāna šķēli apslaka ar olīveļļu, uzliek smalki sagrieztus ķiplokus (baklažānu šķēles var pārkaisīt arī ar maltajiem pipariem un pulverī saberztu kaltētu baziliku). Liek uz karstas pannas un cep īsu brīdi, lai baklažāns neizjuktu. Tad uz baklažāna vienā galā liek tomāta ripu, apkaisa ar kapātu baziliku, sāli un pipariem. Kārtojumam uzliek Mocarella siera šķēli, un visu ietin baklažāna šķēlē, liek karstā cepeškrāsnī un 190 grādu temperatūrā cep aptuveni trīs minūtes.

Pasniedz, rotātu ar bazilika lapiņu: lieliski garšo gan kā karsta, gan auksta uzkoda.

Baklažānu maize

Sastāvdaļas: 2 graudu tostermaizes šķēles, 4 baklažāna šķēles, 6 cukīni šķēles, 1 tomāts, 2 ēdamkarotes biezpiena, olīveļļa, sāls, pipari,bazilika lapiņas

Pagatavošana: maizes šķēles viegli apgrauzdē, pa diagonāli pārgriež uz pusēm. Diviem maizes trīsstūrīšiem virsū klāj eļļā apceptas baklažāna un cukīni šķēles, pārkaisa ar sāli, pipariem un pārklāj ar otriem maizes trīsstūrīšiem, kuri pārziesti ar biezpienu. Virsū liek tomātu šķēlītes, tās pārklāj ar bazilika lapām. Pārliek ar pārējiem diviem maizes trīsstūrīšiem.

DER ZINĀT

• Izvēlas tikai gludus, spīdīgus, stingrus baklažānus. Baklažāns zaudē savas labās īpašības, ja ir mīksts vai kaut nedaudz bojāts.

• Dārzeņa kātiņam jābūt sausam un stingram, tas nedrīkst būt notrūcis, brūns vai gaļīgs (brūns un mīksts kātiņš liecina, ka baklažāns novākts sen un sācis bojāties).

• Ideāls baklažāns ir 15–20 cm garš.

• No baklažāna sīvuma var atbrīvoties, šķēles apberot ar sāli un ļaujot pastāvēt – sāls izvelk dārzenim raksturīgo sīvumu.

• Sīvumu noņem arī cepšana eļļā (pēc tam lieko eļļu nosusina ar papīra dvieli).

• Sīvo un pikanto garšu piešķir sēklas – jo lielāks baklažāns, jo lielākas sēklas, jo izteiktāks sīvums.

• Vislabprātāk baklažāns draudzējas ar jēra gaļu.

• Baklažāns lieliski sader kopā ar Fetas, kazas vai Mocarella sieriem.

• Baziliks, timiāns, raudene (oregano) – garšaugi, kas ļoti labi papildina baklažāna garšu.

Svarīgākais